Monica Macovei: USL vrea anchetarea Justiţiei de către Parlament

Europarlamentarul Monica Macovei acuză că “asaltul asupra democraţiei în România continuă”, după ce Senatul a înfiinţat o Comisie de anchetă care să verifice cercetările procurorilor în dosarele penale cu fraude la referendum. “USL doreşte anchetarea Justiţiei de către Parlament (…) cu scopul (1) de a îşi scăpa membrii USL de anchetă prin intimidarea şi ameninţarea procurorilor, mai ales acum în timpul procedurii de numire a unor noi şefi la Parchetul General şi DNA; (2) de a decredibiliza ancheta şi pe procurorii care lucrează în aceste dosare; (3) de a minţi opinia publică din România cu privire la scopul legitim şi legal al acestor anchete, care nu este cum au votat oamenii, ci dacă şi cum s-au comis fraudele; (4) de a-i minţi şi pe europeni ori americani, pentru care frauda la alegeri/referendumuri nu este admisibilă şi este sancţionată penal, iar Parlamentul nu intervine în anchete”, reclamă fostul ministru al Justiţiei, într-o declaraţie de presă remisă marţi.

“Pe zi ce trece este tot mai clar că USL doreşte să îşi subjuge toate instituţiile independente din România şi să suprime statul de drept. Senatorii USL au propus şi votat ieri, 8 octombrie, înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind cercetările procurorilor în dosarul fraudelor reclamate la referendum. Adică, parlamentarii USL vor să îi ancheteze (ilegal) pe procurorii care anchetează (legal) reclamaţiile de fraudă la referendum. Ştim din comunicatele DNA că cel puţin unul din dosare îl priveşte pe secretarul general al PSD, dl Liviu Dragnea, învinuit pentru infracţiuni legate de referendumul din 29 iulie 2012, iar altul pe deputatul PNL Teodor Atanasiu”, arată Monica Macovei.

Ea susţine că senatorii USL “se contrazic flagrant şi arată intenţia lor reală: anchetarea procurorilor”.

“Senatorii spun că vor să ia în considerare posibilele «fapte ilicite ale procurorilor»”

“Astfel, deşi menţionează că această Comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci îşi propune să verifice sesizările cetăţenilor şi autenticitatea lor, aceiaşi senatori spun că vor să ia în considerare posibilele «fapte ilicite ale procurorilor»”, adaugă europarlamentarul PDL.

Mai grav, Comisia va putea solicita opinia unor specialişti din cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale – adică MAI, condus de USL -, iar Senatul va putea cere tuturor organelor de stat, instituţiilor şi organizaţiilor să pună la dispoziţia Comisiei parlamentare orice informaţie şi documente care sunt de natură să servească activităţile acesteia, mai reclamă Monica Macovei.

“Se înţelege din context că senatorii vor să ceară şi acte din dosarele procurorilor, dacă nu cumva toate dosarele”, susţine Macovei.

Votul multiplu nu interesează Parlamentul

Ea arată că, în schimb, nimeni nu a văzut vreo Comisie parlamentară de anchetă privind votul multiplu anunţat de Autoritatea Electorală Permanentă.

“Aici parlamentarii USL au tăcut, lăsând să se înţeleagă că voturile multiple şi turismul electoral sunt fireşti, dar cercetarea penală a posibilelor fraude ar fi ceva grav. Nu este gravă ancheta penală, este legală, gravă este încercarea clară a politicienilor USL de a-i ancheta şi judeca pe procurorii care anchetează fraudele reclamate la referendum”, mai declară Macovei.

În plus, formarea acestei Comisii parlamentare de anchetă contravine principiului separaţiei puterilor în stat, fundaţia unui stat de drept şi a democraţiei.

Ponta şi USL ameninţă şi insultă judecătorii

“Zilele trecute l-am auzit pe prim-ministrul Victor Ponta, reprezentant al puterii executive, spunând că CSM şi procurorii independenţi – potrivit Constituţiei şi legii – trebuie să răspundă în faţa Parlamentului. Astăzi vedem că majoritatea USL din Parlament, adică puterea legislativă, doreşte să tragă la răspundere o categorie a magistraţilor: procurorii. Am văzut în ultimul timp ameninţări şi insulte din partea USL şi împotriva unor judecători”, mai declară Macovei.

Asalt împotriva instituţiilor independente

“Asistăm în acest moment la un asalt al celor două puteri din stat controlate de USL, legislativă şi executivă, împotriva oricărei instituţii care se doreşte şi trebuie să rămână independentă. Zilele trecute am văzut sugrumarea presei de către USL prin restructurările din TVR, astăzi asistăm la un nou pas în procesul de sugrumare a justiţiei în România” , continuă Monica Macovei.

Eurodeputatul PDL precizează că activitatea procurorilor nu poate fi verificată decât de Consiliul Superior al Magistraturii, orice amestec al politicienilor fiind contrar Constituţiei şi legilor.

“Dacă parlamentarii USL au primit plângeri din partea cetăţenilor, acestea trebuie transmise mai departe CSM sau conducerilor parchetelor vizate. Este singura cale legală şi corectă. Cum am făcut şi eu în cazul familiei Vlase. Obiectivul Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii procurorilor este bizar şi abuziv, cât timp urmează să fie audiate doar persoanele care au depus plângere, adică o singură parte. Procurorii nu pot fi chemaţi la ordine în Parlament, au această garanţie constituţională, cu atât mai mult să li se ceară acte din dosare, aşa cum au scris în documentele formării acestei Comisii parlamentarii USL. Este vădit că USL încearcă orice demers care o poate aduce mai aproape de obiectivul ei final: să pună stăpânire pe justiţie. Voiculescu a spus că «nu avem toată puterea până nu luăm şi justiţia». Opinia publică nu trebuie să uite asta şi trebuie să fie vigilentă. Fără justiţie liberă în România, ţara se va duce de râpă”, adaugă Macovei.

“USL pare că acţionează după modelul unui «grup infracţional organizat», împotriva statului de drept”

În opinia sa, controlul asupra justiţiei se face de USL prin “intimidări, ameninţări şi controale abuzive asupra magistraţilor”.

” Comisia inventată ieri de USL ne aruncă înapoi în timp, la vremea partidului stat din perioada guvernărilor PSD, când anchetele începeau, se opreau ori aveau loc pe baza directivelor şi bunului plac al conducerii PSD în frunte cu condamnatul Adrian Năstase, care dă sfaturi USL din închisoare. USL propagă în continuare o minciună şi, mai mult, caută «dovezi» care să o susţină. Oamenii nu au fost anchetaţi pentru că au mers la vot şi nici pentru cum au votat, ci pentru că există sesizări că votul la referendum a fost fraudat. Iar jurământul pe Biblie este prevăzut de Codul de procedură penală şi trebuie respectat. Reprezentanţii USL, conduşi de un fost procuror şi «doctor» în drept, ştiu perfect acest lucru, dar nu vor să recunoască, pentru că ar însemna să respecte legea”, mai susţine Macovei.

Ea consideră că “USL pare că acţionează după modelul unui «grup infracţional organizat», împotriva statului de drept, interesului public şi a democraţiei în România, dorind să subordoneze instituţii independente în stat unor interese de grup şi/sau personale care vor să scape de deciziile unor magistraţi independenţi”.

Toni Greblă: Nu chemăm procurorii la Parlament, ci pe şefii lor

Toni Greblă (PSD), preşedintele Comisiei juridice din Senat, a declarat, marţi, la RFI, că nu procurorii care derulează anchete privind referendumul vor fi chemaţi în faţa Parlamentului, ci şefii DNA şi Parchetului General. Ei vor trebui să spună membrilor Comisiei parlamentare privind referendumul de ce au fost audiaţi oamenii “pe capota maşinii şi puşi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică”.

Înfiinţarea unei asemenea comisii parlamentare de anchetă cu doar trei săptămâni înainte de începerea campaniei electorale este evident decisă pentru a le arăta şefilor de partid din teritoriu că nu trebuie să se teamă pentru fraudele pe care le-au păstorit.

Pe de altă parte, este clar că odată pornit malaxorul anchetelor DNA şi Parchetului General, cu greu va putea fi oprit, iar numele sonore prinse în aceste infracţiuni – Liviu Dragnea, Radu Mazăre, Victor Paul Dobre, Teodor Atanasiu -, cu toate presiunile pe care le fac la centru, vor umbri campania electorală a PSD şi PNL pentru parlamentare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.