A murit arhitecta Casei Poporului, după un accident de maşină

Anca Petrescu, arhitecta care a proiectat Casa Poporului, a murit, miercuri, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, după ce intrase în comă la sfârşitul lunii septembrie, în urma unui accident rutier produs în 5 august în apropiere de Timişiara. Avea 64 de ani şi în legislatura 2004-2008 a fost deputat din partea PRM.

Mira Anca Victoria Mărculeţ Petrescu s-a născut la 20 martie 1949, la Sighişoara. În 1973 a absolvit Institutul de Arhitectură “Ion Mincu”.

În 1980 a câştigat Concursul naţional pentru proiectare “Casa Republicii”, lansat din ordinul lui Ceauşescu pentru reconstrucţia Bucureştiului, în urma cutremurului din 1977. Proiectul comandat de megalomanul comunist cuprindea mai multe clădiri: Casa Republicii, Ministerul Apărării Naționale, Casa Radio, Casa de Oaspeți – actualmente Hotelul Marriott, Casa Academiei Române, Parcul Izvor și Bulevardul Unirii – Victoria Socialismului.

Între 1980 şi 2004, Anca Petrescu a lucrat ca şef proiect arhitectură şi şef proiect complex la “Casa Republicii”, fiind autor unic al edificiului faraonic, ce măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime și 92 m sub pământ. Are 12 nivele la suprafață și alte 8 subterane. Casa Poporului depășește cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt, potrivit Wikipedia.

Șantierul propriu-zis a început în anii 1980 cu demolarea a peste 7 km² din vechiul centru al Capitalei și relocarea a peste 40.000 de oameni din această zonă. Între clădirile dispărute se numără Mănăstirea Văcărești, Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Naționale, Stadionul Republicii etc.

Lucrările s-au efectuat cu munca forțată a militarilor în termen, astfel că au fost reduse la minimum toate costurile.

În 1989, costurile clădirii erau estimate la 1,75 miliarde dolari SUA, iar în 2006, la 3 miliarde euro, potrivit Wikipedia.

Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este ca suprafață cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume, intrând de trei ori în Cartea recordurilor.

Se situează pe locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.