NATO încheie 13 ani de război în Afganistan

NATO marchează astăzi, printr-o cermonie anunţată în ultimul moment din motive de securitate, încheierea misiunii oficiale a Forței Internaționale de Asistență și Securitate în Afganistan (ISAF), ce a debutat în 2001. În 13 ani de luptă și-au pierdut viața 3.485 de soldați, dintre care 23 români. Forţele NATO vor rămâne însă pe teritoriul acestei ţări, la 1 ianuarie 2015 misiunea de luptă a ISAF fiind înlocuită cu misiunea “Sprijin hotărât”, pentru ajutarea și formarea armatei afgane.

Aproximativ 12.500 de militari vor rămâne în Afganistan pentru a ajuta forțele afgane de securitate, cu un efectiv de 350.000 membri, ce vor asigura de acum singuri securitatea în fața talibanilor, care au guvernat țara între 1996 și 2001.

NATO nu a comunicat detalii referitoare la această ceremonie decât în ultimul moment, din cauza amenințării atentatelor sau atacurilor armate din partea talibanilor, care au vizat capitala afgană de mai multe ori în ultimii ani.

Ceremonia va fi condusă de generalul american John Campbell, comandantul ISAF, la cartierul general al acestei forțe la Kabul. Niciun alt detaliu nu fusese făcut public în această dimineață, din rațiuni de securitate.

Obama: Cel mai lung război al nostru se va încheia într-un mod responsabil

În discursul său de Crăciun, președintele Barack Obama a anunţat că “în câteva zile, misiunea noastră în Afganistan se va termina”. “Cel mai lung război al nostru se va încheia într-un mod responsabil”, a adăugat el.

ISAF a avut un efectiv de până la 130.000 de soldați din 50 de țări în 2011, cel mai puternic angajament al NATO.

România a pierdut 23 de soldaţi în 12 ani

România, ca membră NATO, a participat la Războiul din Afganistan, partea Coaliției Multinaționale conduse de SUA.

Astfel, aproximativ 25.000 de militari ai Armatei României au participat la misiune, în rotații de câte șase luni.

În 12 ani de prezență în Afganistan, Armata Română a pierdut 23 de militari în misiuni de patrulare, iar numărul răniților este de 130, potrivit MApN. 

Costurile României: peste 2,4 miliarde de lei

Costurile totale ale participării Armatei României la misiunea din Afganistan începând cu anul 2002 se ridică la 2.402.903.079 lei.

În ianuarie 2010 se aflau în Afganistan 1.092 de militari români, cei mai mulți (peste 900) fiind implicați în misiuni de menținere a securității în regiunea Qalat, din sudul țării, una dintre cele mai periculoase zone, unde atacurile insurgenților erau aproape zilnice – în special cele cu dispozitive explozive improvizate, cu rachete sau cu mortiere.

În 8 aprilie 2010, președintele Traian Băsescu a anunțat, la Praga, creșterea efectivului românesc din Afganistan la 1.800 de militari.

În 2013 se aflau în Afganistan 1.600 de militari români și zeci de jandarmi care pregăteau trupele afgane. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că numărul soldaților români va fi micșorat drastic începând din 2014.

Băsescu: Militarii români rămân în 2015 în misiuni de protecţie

În 19 noiembrie a.c., preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a aprobat, printr-un memorandu, mărirea contribuţiei României în Afganistan cu 450 de militari pentru anul viitor, aceştia urmând să îndeplinească atat misiuni de protecţie a forţelor din vecinătatea aeroportului Kandahar, cât şi misiuni de sprijin logistic.

”În momentul de faţă avem la dispoziţia operaţiunii Resolute Support 200 de militari care vor fi instructori în anul 2015 pentru forţele afgane şi, în acelaşi timp, prin memorandumul de astăzi ne asumăm şi misiunea de protecţie a forţelor în perimetrul şi în vecinătatea aeroportului Kandahar, ceea ce înseamnă 420 de militari peste cei 200 deja aprobaţi care din luna martie, din 15 martie, îşi vor începe misiunea de protecţie a forţelor la Kandahar, în perimetrul şi în extremităţile aeroportului Kandahar din Afganistan”, a precizat Băsescu.

Preşedintele a adăugat că va îndeplini misiuni şi un grup de 20 de militari, “pentru asigurarea segmentului logistic al prezenţei celor 420”.

“În total, se măreşte prezenţa noastră în Afganistan începând din martie 2015 cu maxim 450 de militari. Ceea ce noi preconizăm este 420 operativi şi 21 pentru logistică şi o rezervă de 9 militari în cazul în care la compartimentul logistic vor fi nevoi mai mari”, a anunţat Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.