Nereguli tehnice la jumatate din autoturismele controlate de politistii rutieri si RAR

Jumatare din autoturismele controlate, miercuri, de politistii rutieri si de echipe ale Registrului Auto Roman (RAR) pe autostrazi si pe drumurile nationale din mai multe judete ale tarii au fost gasite in neregula din punct de vedere tehnic sau al documentelor. Astfel, din cele 790 de autovehicule verificate, 418 au fost amendate: 148 pentru defectiuni tehnice, 10 pentru lipsa inspectiei tehnice periodice, 40 pentru emisia de noxe peste limita legal admisa si una pentru neconcordanta dintre datele inscrise in certificatul de inmatriculare si caracteristicile tehnice ale vehiculului.

De asemenea, au fost retinute 25 de permise de conducere, dintre care 7 pentru defectiuni tehnice grave ale mecanismului de directie sau ale sistemului de franare. Totodata, au fost retrase 109 certificate de inmatriculare, dintre care 95 pentru alte genuri de defectiuni, cu gravitate mai redusa.

Politistii rutieri au constatat 3 infractiuni, iar intr-un caz s-a dispus imobilizarea autovehiculului respectiv intrucat pericolul creat de defectiunile tehnice constatate era major, evitandu-se in acest fel producerea unor evenimente rutiere, informeaza Politia Romana.

Verificarea in trafic a starii tehnice a autoturismelor a fost coordonata de Directia Rutiera din cadrul IGPR, la care au participat politistii din cadrul Sectiei de Politie Autostrazi si ai serviciilor rutiere Arges, Bihor, Braila, Prahova, Calarasi, Suceava si Vrancea, impreuna cu specialisti din cadrul Registrului Auto Roman.

Controalele tehnice au urmarit:

  • functionarea mecanismului de franare
  • functionarea sistemului de directie
  • gradul de poluare datorat eliminarii noxelor
  • functionarea si reglarea corecta a instalatiei de iluminare/semnalizare
  • autenticitatea seriilor de identificare ale vehiculelor
  • legalitatea montarii si utilizarii luminilor de alta culoare sau intensitate, a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decat cele omologate
  • corectitudinea datelor din certificatul de inmatriculare
  • concordanta acestora cu datele tehnice ale vehiculelor
  • detinerea inspectiei tehnice periodice si valabilitatea acesteia.

Actiuni de acest fel vor continua, scopul lor fiind reducerea accidentelor rutiere produse pe fondul defectiunilor tehnice si verificarea respectarii legislatiei rutiere.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.