Nicolăescu, propus şef la Finanţe. PNL îşi vântură miniştrii

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a anunţat, vineri, la sfârşitul şedinţei BPN, că în urma demisiei miniştrilor Radu Stroe, Daniel Chiţoiu, Eugen Nicolăescu şi Andrei Gerea, Ministerul Internelor şi funcţia de vicepremier vor fi preluate de Klaus Iohannis, Ministerul Economiei – de Teodor Atanasiu, Ministerul Sănătăţii – de Cristian Buşoi, iar Ministerul Finanţelor – de Eugen Nicolăescu. PNL nu vine cu vreo noutate. Doi dintre ei – Atanasiu şi Nicolăescu – sunt foşti miniştri în Guvernul Tăriceanu, iar în cazul lui Iohannis, PNL are de acum 5 ani o slăbiciune pentru el: l-a propus premier, după prima cădere a Guvernului Boc, în 13 octombrie 2009, însă în 7 decembrie 2009, după câștigarea alegerilor prezidenţiale pentru al doilea mandat de către Traian Băsescu, Klauss Iohannis s-a retras, declarând: “Parcursul meu de posibil premier s-a încheiat”. 

După 8 ani, Atanasiu, fost ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu, intră şi în Guvernul Ponta II.

Nicolăescu a deţinut şi el portofoliul Sănătăţii tot atunci, când a început reforma în sănătate dar pe care nu a reuşit-o nici după ce a fost numit, anul trecut, în Guvernul Ponta II să conducă acelaşi minister. Acum este propus la Finanţe, el fiind contabil de meserie.

Cristian Buşoi va fi mutat la Ministerul Sănătăţii de la şefia Casei Naţionale de Asigurări de sănătate (CNAS), unde a fost numit anul trecut.

Crin Antonescu şi-a exprimat aşteptările pe care la are de la noii miniştri nominalizaţi: “Aşteptăm să dea României un Guvern şi o guvernare mai puternică. De la domnul Iohannis aştept mai multă ordine în Guvern şi în ţară, mai multă civilizaţie, aştept şi aşteaptă tot partidul o reprezentare puternică a poziţiilor liberale în interiorul acestui Guvern. Aşteptăm de la domnul Iohannis o colaborare bună şi un dialog permanent cu premierul, în cadrul unui Guvern de coaliţie care are responsabilităţi enorme”, a spus Antonescu.

Iohannis vrea 3 în 1

Numai că prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis vrea 3 funcţii: ministru de Interne, vicepremier şi primar interimar al Sibiului, invocând “situaţia excepţională”, ci doar să fie suspendat timp de câteva luni.

“Nu sunt dispus să renunţ uşor la Primăria Sibiului. Dacă legislaţia în vigoare permite acest lucru, voi face apel la această legislaţie care reglementează situaţii excepţionale, dar nu e o chestiune de strictă urgenţă. Cred că se găsesc soluţii pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabilă pentru a vedea cum evoluează lucrurile. La momentul respectiv, voi spune exact despre ce e vorba. Voi folosi aceste excepţii dacă va fi cazul. Mă simt obligat faţă de sibieni”, s-a justificat Iohannis.

Iohannis repetă scenariul de acum 5 ani: PNL l-a propus premier în 13 octombrie 2009, după prima cădere a Guvernului Boc, iar el a cerut atunci să fie doar suspendat din funcţia de primar al Sibiului, timp de 6 luni, să vadă cum merg treburile la Guvern.

Nu a mai fost cazul: în 7 decembrie 2009, după câștigarea alegerilor prezidenţiale pentru al doilea mandat de către Traian Băsescu, Klauss Iohannis s-a retras, declarând: “Parcursul meu de posibil premier s-a încheiat”.

Pe vremea aceea, Iohannis făcea pe independentul. Anul trecut însă, a intrat în PNL direct şef peste toţi cei 31 de vicepreşedinţi (15 executivi şi restul cu atribuţii generale), pentru el fiind înfiinţată funcţia de prim-vicepreşedinte.

Probleme cu ANI

Iohannis are însă probleme cu ANI: este incompatibil, decizia fiind dată în aprilie 2013.

Un nou dosar, de data aceasta penal, i s-a deschis de Agenţia Naţională de Integritate, care a cerut Parchetului să îl cerceteze pentru conflict de interese, în cazul unui contract semnat în decembrie 2010 din postura de primar al municipiului Sibiu cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era la acea vreme, înainte de a intra în PNL.

Asul de la Finanţe

Despre Eugen Nicolăescu, preşedintele PNL a spus că are calităţile şi pregătirea necesară pentru a ocupa funcţia de ministru al Finanţelor.

„Eugen Nicolăescu nu e un nou venit în lumea Finanţelor. Are formaţia intelectuală în această zonă. Este profesor de economie, e un om care a lucrat şi cunoaşte nu doar Economia şi Finanţele, ci şi Ministerul de Finanţe. A fost în 4 mandate parlamentare membru al Comisiei de buget, finanţe şi este pregătit pentru a aborda această misiune”, a arătat Crin Antonescu.

“Aşteptăm ca obiectivele pe termen scurt ale PNL, şi anume măsurile ferme pentru stimularea mediului economic, a mediului privat, a mediului de afaceri, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, celelalte măsuri discutate, convenite şi cu premierul, şi cu FMI, să devină cât mai repede realitate”, a adăugat el.

Atanasiu, pus pe privatizări

Liderul PNL şi-a prezentat aşteptările şi faţă de cel nominalizat ca ministru al Economiei, Teodor Atanasiu.

„Aşteptăm de la Atanasiu, un om cu experienţă ministerială la Apărare şi în fruntea AVAS, să atace marile probleme care ţin  de privatizări şi marile proiecte care ţin de perspectiva reindustrializării României, să construiască formule rapide şi eficiente pentru soluţii la marile dosare economice, între care Roşia Montană”, a mai spus Antonescu.

Atanasiu a asigurat că “într-o țară precum România, care trebuie să recupereze decalaje majore față de majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, politicile publice în domeniul economiei nu pot fi decât liberale”.

“De aceea, rolul meu este mai simplu, va trebui să aplic aceste politici pentru a rezolva cele câteva probleme pe care președintele Crin Antonescu vi le-a spus: o reindustrializarea a României cu o rigoare mai mare pentru procesul de privatizare, pentru procesul de atragere de capital în România”, a promis el.

Buşoi are de reformat Sănătatea lăsată de Nicolăescu

Cristian Buşoi, nominalizat la Ministerul Sănătăţii după ce acum 7 luni a fost adus din funcţia de europarlamentar pentru a fi instalat la şefia CNAS, va avea de dus la capăt reforma din Sănătate.

„Aşteptăm de la domnul Buşoi, care este unul dintre cele mai bune produse ale PNL, un om care a crescut în partid, un europarlamentar de calitate, un preşedinte al CNAS despre care am auzit doar cuvinte bune, aşteptăm să continue reforma din Sănătate începută de Nicolăescu. Aştept un ministru al Sănătăţii care să dea pacienţilor şi contribuabililor sentimentul că sunt cetăţeni deplini ai Europei”, a conchis Antonescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.