UPDATE 5! Ninsori şi viscol în aproape toată ţara

Începând de vineri la ora 18.00 și până duminică la 12.00 vom avea ninsori viscolite și răcire accentuată a vremii în aproape toată ţara, potrivit unei informări emise, joi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În partea de extremitate sudică va ninge cel mai mult, iar în Bucureşti va fi strat de zăpadă de circa 10-15 cm. Polei se va produce – dar nu pe arii extinse – în Banat şi Dobrogea, unde precipitaţiile vor fi mixte. Senzaţia de ger va fi accentuată de vântul puternic, în special în sud şi sud-est, dar şi temperaturile vor scădea foarte mult. În Moldova, spre exemplu, ziua nu vor fi mai mult de -10 grade Celsius.

UPDATE 29 ianuarie: Al treilea val de viscol şi ninsori: meteorologii au anunţat că vor emite, pentru intervalul orar 15.00 – 22.00, Cod Roşu de viscol şi ninsori pentru 6 judeţe: Ialomița, Buzău, Tulcea, Constanța, Brăila și Galați. Stratul de zăpadă va depăși 50 cm iar viteza vântului la rafală va depăși 80 km/oră. Autostrada A2 București – Constanța va fi total expusă.

Totodată, 9 judeţe din în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Moldovei se află sub Cod Portocaliu. Ninsorile vor fi abundente şi viteza vântului la rafală va depăşi temporar 60…70 km/h.

Sub avertizare Cod Galben se află 12 judeţe din Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi centrul Moldovei va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50…55 km/h, temporar viscolind şi troienind zăpada.

UPDATE duminică, 26 ianuarie: Pentru prima dată în istoria ANM, a fost instituit Cod Roşu de ninsori şi viscol, timp de 6 ore (15.00 – 21.00) pentru judeţul Buzău, sudul Vrancei şi nordul jud. Brăila. Restul judeţelor din jumătatea de sud a ţării se află sub Cod Portocaliu şi Cod Galben. 

UPDATE 3, vineri, 24 ianuarie: Circulaţia auto este  la ora 18.30 deja îngreunată pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti, din cauza burniţei şi a vântului care suflă cu putere. Centrul Infotrafic al IGPR avertizează asupra pericolului apariţiei poleiului şi îi îndeamnă pe şoferi să adapteze viteza în funcţie de vizibilitate, să folosească luminile de întâlnire împreună cu cele de ceaţă şi să mărească distanţa în mers.

UPDATE 2, vineri, 24 ianuarie: CNADNR anunţă că ar putea închide porţiuni din drumuri, iar Ministerul Transporturilor, secţiuni de cale ferată, aeroporturi sau porturi.

UPDATE 1, vineri, 24 ianuarie: ANM a emis avertizări Cod Portocaliu şi Cod Galben de ninsori abundente şi viscol pentru 27 de judeţe din jumătatea de sud a ţării, valabile de vineri, ora 18.00, până duminică la aceeaşi oră.

Potrivit meteorologilor, va ninge și se va depune strat consistent de zăpadă în Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei, în sudul Moldovei, precum și în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și de Curbură.

Cantitățile de precipitații vor depăși, pe arii restrânse, 20 l/mp în 24 de ore. Vor fi şi precipitații mixte, care vor favoriza depunerea poleiului în Banat, sudul Dobrogei, iar la începutul intervalului și în sudul Olteniei.

Vântul se va intensifica mai ales în sudul și sud-estul țării, unde va ajunge la peste 60…70 km/h, viscolind ninsoarea.

Vremea se va răci, mai ales în estul și sud-estul țării, unde va deveni geroasă în cursul nopților și al dimineților.

Vineri dimineață, în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, ANM va actualiza informarea emisă joi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.