Noul CA al CFR SA, numit imediat după demisia lui Sophocleous

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a CNCF CFR SA a numit luni, un nou Consiliu de Administraţie (CA) la CFR SA, format din Sorin Mîndruţescu, Peter Weiss, Peter Raimund Kubinschi, Enache Jiru şi George Micu, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor (MT) remis redacţiei. Decizia survine la foarte puţin timp după ce AGA respins, în unanimitate, Planul de Administrare revizuit al CA al companiei feroviare de stat, fără a preciza însă şi motivele. Directorul general Dimitris Sophocleous a demisionat. Din CA revocat făceau parte Lucian Isar (preşedinte), Enache Jiru, Sophocleous Dimitris, Dănuţ-Leonard Sandu şi Florian Raimund Kubinschi, membri. Deci Jiru şi Kubinschi fac parte şi din noul CA.

Ministrul Relu Fenechiu a refuzat orice declaraţie, astfel că redăm integral comunicatul sec al Ministerului Transporturilor:

“Conform prevederilor OUG nr 109/2011, art. 30, alin. 3 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, AGA a numit un nou Consiliu de Administraţie, din lista persoanelor propuse de consultantul angajat de Ministerul Transporturilor (SC PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accountants SRL, D&B David şi Baias S.C.A. şi George Butunoiu Group SRL), mandatul membrilor celui precedent încetând de drept.

Noul Consiliu de Administraţie este format din următorii membri, aleşi la recomandarea consultantului: Sorin Mîndruţescu – CEO Oracle România, de trei ori a fost ales preşedinte al American Chamber of Commerce in Romania (AmCham); Peter Weiss – ex Country CEO Bancpost, fost presedinte al ABN Amro România (RBS Romania); Peter Raimund Kubinschi; Enache Jiru; George Micu.

Ca urmare a demisiei domnului Dimitris Sophocleous, competenţa de numire a directorului general revine noului CA”.

Fostul director general al CNCF CFR SA, Dimitris Sophocleous, anunţa, în 4 aprilie, că membrii AGA i-au cerut în şedinţa de pe 3 aprilie să aducă ajustări planului de administrare dar că nu au precizat ce anume doresc.

”Planul de management a fost aprobat de CA al CFR. Planul de administrare este în minister spre examinare şi aprobare. Ieri a fost AGA a companiei. Membrii AGA au hotărât că trebuie să facem nişte ajustări la planul de administrare. Trebuie să vă spun că nici până astăzi nu ştiu exact ce fel de schimbări sau ajustări vor. O să comunic cu ei să înţeleg exact ce era în planul de administrare care nu era suficient pentru ei”, a declarat, atunci, Sophocleous.

Potrivit acestuia, planul de administrare reprezintă, practic, un set de măsuri investiţionale, operaţionale şi de transformare, menite să ajungă la un set de obiective agreate atât cu conducerea Ministerului Transporturilor, cât şi cu finanţatorii internaţionali.

La rândul său, Lucian Isar arăta că “planul este corelat atât cu masterplanul, cât şi cu proiectele de dezvoltare, cu acordurile internaţionale, cu împrumutul semnat în decembrie cu BERD”.

“Include practicile de bună guvernanţă promovate de OECD şi de acordul semnat între MT şi Banca Mondială şi, bineînţeles, îşi expune şi propria contribuţie din punctul de vedere al corelării tuturor elementelor promovate în trecut şi practicile de bună guvernanţă”, a explicat Isar.

Acum, după ce planul nu a fost aprobat nici după ajustare de AGA, toţi cei din CA, inclusiv Sophocleous, au fost nevoiţi să renunţe la funcţie, aşa cum prevede legislaţia.

Dimitris Sophocleos a fost numit director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR în 14 ianuarie 2013.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.