Noul acord cu FMI, pe ţeavă: 4 miliarde de euro în 2 ani

Negocierile Guvernului cu Misiunea FMI, BM şi CE s-au încheiat pentru un nou acord de împrumut de tip preventiv, pentru o perioadă de 24 luni şi în valoare de 4 miliarde de euro, a anunţat, miercuri, la BNR, şeful Misiunii FMI, Andrea Schaechter. Suma va fi acordată în mod egal de FMI şi CE. Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI la reuniunea din toamna acestui an. Premierul Victor Ponta a declarat, la rândul său, că „în mod normal, la începutul lunii septembrie, mă voi prezenta în faţa Parlamentului pentru a prezenta toate condiţiile din acord, în aşa fel încât să existe un sprijin politic al Parlamentului”. Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, estimează că FMI va aproba în noiembrie acordul de finanţare.

„Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au purtat discuţii cu autorităţile române, care au solicitat ca programul lor economic să fie susţinut de un acord stand-by pe 24 de luni cu FMI şi o asistenţă financiară în cadrul balanţei de plăţi de la Uniunea Europeană. La nivel tehnic, misiunea a ajuns la un acord cu autorităţile române asupra principalelor elemente ale programului economic. Autorităţile îşi propun să trateze acest acord ca unul preventiv. Au sugerat că nu vor să tragă din aceste resurse financiare şi accesul propus ar fi, în total, în sumă de 4 miliarde euro”, a spus Schaechter.

Prognoza de creştere economică, revizuită la 2%

Negociatorul-şef pentru România a anunţat că FMI a revizuit în sus, la 2%, prognoza de creştere economică a României pentru acest an.

“Redresarea economică se accelerează şi continuă să se accelereze. În prima parte a anului, exporturile au fost mai puternice, în timp ce cererea internă s-a menţinut relativ slabă. Producţia agricolă este mult mai bună decât anul trecut, când agricultura a suferit de pe urma secetei. Având în vedere aceste lucruri, am crescut proiecţia PIB la 2% pentru acest an. Pentru anul viitor ne aşteptăm ca această redresare să continue. Proiecţia de creştere pentru PIB-ul real este de doi şi un sfert pentru anul viitor”, a precizat Schaechter.

Ea a mai afirmat că se aşteaptă ca inflaţia să revină în intervalul ţintit de Banca Naţională a României.

“Anul acesta, Europa şi Zona Euro trec printr-o perioadă dificilă, având o rată negativă de creştere de jumătate de procent. Pentru România, ne aşteptăm ca inflaţia să scadă pentru ca, pe măsură ce se disipează şocurile induse de creşterea preţurilor alimentare, să ajungă înapoi în intervalul ţintit de Banca Naţională” a spus oficialul FMI.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru 2013 este de 2,5%, plus/minus un punct procentual, prognoza de inflaţie pentru finele anului fiind de 3,2%.

Ministerele să se abţină să intervină în conducerea companiilor

Andrea Schaechter a atenţionat că ministerele de resort trebuie să se abţină să intervină în conducerea companiilor de stat, care să fie lăsată la discreţia managerilor privaţi, selectaţi într-o manieră transparentă, aşa cum prevede legea.

„Pentru noi este foarte important ca ordonanţa privind guvernanţa corporativă să fie aplicată în spiritul şi litera ei. Am sfătuit cu fermitate autorităţile să aplice aceste prevederi, să se asigure că noile numiri (de manageri privaţi – n.a.) se fac în conformitate cu prevederile ordonanţei, acum transpusă şi într-o lege. Este o lege bună, făcută cu asistenţa Băncii Mondiale. Este vorba despre implementarea ei, va fi important ca autorităţile să se reţină de la intervenţia în conducerea acestor întreprinderi de stat”, a insistat reprezentanta FMI.

Eşuări la Transporturi

Până acum, cel puţin în Transporturi, selectarea managerilor privaţi nu prea le-a ieşit autorităţilor române. Astfel, la CFR SA, managerul numit la începutul anului, Dimitris Sophocleous, nu a rezistat decât 3 luni, fiind înlocuit urgent cu George Micu, fostul director general al CFR Marfă care a adus compania în pragul falimentului, devenit în doi timpi şi trei mişcări manager privat.

La TAROM, după o încercare eşuată de numire a unui manager privat, nici cea de-a doua nu pare a avea prea mulţi sorţi de izbândă: actualul CEO, Christian Heinzmann, după numai un an din cei 4 prevăzuţi, va fi silit să plece. Şi cum nu se potolea, fostul ministru Relu Fenechiu, condamnat ulterior la 5 ani de închisoare, i-a trimis pe cap, în 5 iulie, Corpul de Control, nemulţumit că acesta anunţa în fiecare lună reducerea pierderilor TAROM.

Ponta: Cu 4 miliarde de euro arătăm îmbunătăţirea situaţiei României

Premierul Victor Ponta susţine că cifra de 4 miliarde de euro, stipulată în noul acord cu FMI, denotă o îmbunătăţire a situaţiei din România şi a capacităţii de creditare.

“Cinci miliarde de euro au fost trecute înainte ca buffer. Şi noi, şi partenerii noştri am considerat că România nu va avea nevoie să tragă efectiv vreun euro din acest acord; dimpotrivă, noi tot plătim acum ce s-a luat data trecută. Pur şi simplu a fost o cifră prin care să arătăm că există o îmbunătăţire a nivelului României şi a capacităţii noastre de creditare. Am scăzut de la 5, la 4. Dacă nu mă înşel, va fi o sarcină egal împărţită între CE şi FMI – câte două miliarde. Însă nu folosim aceşti bani, sunt trecuţi ca un buffer pentru situaţii cu totul şi cu totul extraordinare de criză financiară, europeană şi internaţională”, a arătat Ponta.

Fără alte privatizări majoritare

El a mai spus că noul acord cu FMI nu prevede privatizarea majoritară a altor companii de stat – de parcă până acum i-a reuşit vreuna -, precizând că privatizarea CFR Marfă a fost un angajament anterior al Guvernului în faţa FMI şi a Comisiei Europene.

“CFR Marfă are în acest moment manager privat, se află în procedura de privatizare. Dacă preşedintele Băsescu va continua să ne saboteze ţara, asta e situaţia. Mai are un an de sabotaj”, a spus Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.