Noul CNA a închis OTV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a retras marţi, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, astfel că postul tv al lui Dan Diaconescu nu mai emite începând cu ora 18.40. Licenţa OTV ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, însă a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, noul preşedinte al CNA, susţinută de PSD şi validată în urmă cu doar câteva ore de plenul Parlamentului. După luarea hotărârii de retragere a licenţei OTV, Georgescu le-a spus jurnaliştilor că decizia CNA va fi trimisă postului OTV “în următoarele 30 de minute”. “În secunda în care decizia pleacă şi este înmânată reprezentantului postului, sunt obligaţi să o pună în executare”, a spus ea. Exact aşa s-a şi întâmplat.

Iniţial, de la ora 18.00, emisia televiziunii fusese întreruptă pentru o jumătate de oră, pe ecran apărând, pe fond negru, textul “Emisia postului OTV a fost întreruptă la ordinul lui Victor Ponta”. În partea de jos a ecranului, pe crawl, a rulat un mesaj despre o conferinţă organizată de Dan Diaconescu la sediul televiziunii sale, presa fiind invitată să participe la eveniment.

În jurul orei 18.30, emisia postului a fost reluată, cu imagini de la conferinţa de presă organizată de Dan Diaconescu, după care, în jurul orei 18.40, emisia a fost întreruptă definitiv, pe ecranul televizoarelor apărând mira şi numărul deciziei luate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru retragerea licenţei audiovizuale a televiziunii “CNA 45/22.01.2013”.

Patronul OTV a acuzat că televiziunea i-a fost închisă „la ordinul domnului Ponta”. „Astăzi aţi văzut decizia Parlamentului de a o valida pe Laura Georgescu în funcţia de preşedinte nou al CNA. Când s-a întors de la Parlament, prima grijă a fost să supună ordinul domnului Ponta în plenul discuţiei şi foarte interesant este pentru mine că toţi membrii CNA au votat în unanimitate, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată”, a declarat Diaconescu în conferinţa de presă.

El a adăugat că „numai un orb sau un naiv nu ar putea vedea substratul politic al acestei decizii”, susţinând că „este vorba de prima televiziune care se închide pe teritoriul Uniunii Europene”.

Amenzi neplătite de 4 ani

Licenţa OTV a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009 (31 de sancţiuni), 2010 (6 sancţiuni), 2011 (13 sancţiuni) şi 2012 (2 amenză în primele 3 luni).

Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, “Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

În 2012, CNA a aplicat cea mai drastică sancţiune din istorie: a înjumătăţit licenţa OTV, care era deja înjumătăţită în urma altor sancţiuni mai vechi, pentru că televiziunea difuza continuu publicitate politică la Partidul Poporului – Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală. OTV a mai rămas fără licenţă în anul 2001, însă şi-a recăpătat-o tot în urma unei decizii a CNA.

Asociaţii lui DD

Asociaţii societăţii Ocram Televiziune SRL sunt: Dan Diaconescu – asociat principal (80,1%) şi GMG Media Box SA (19,9%).

Acţionarii GMG Media Box SA: PSV Company SA (99,996%), Enache Sorin şi Druică Constantin (cu câte 0,002%).

Acţionarii PSV Company SA sunt: Elbahold Limited (Cipru) – 54,422728%, Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom SA (25 asociaţi) – 25%, PSV Company SA – 10,010714% şi Acţionari persoane fizice (8577) – 10,566558%.

Acţionar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al cărei acţionar unic este Luca Liviu.

Noua componenţă a CNA

Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) are o nouă componenţă, iar Laura Corina Georgescu, validată, marţi, de plenul reunit al Parlamentului, este preşedinte, ea primind 382 de voturi favorabile şi 48 împotrivă – votul fiind secret, cu buletine.

În 28 decembrie 2012, într-o şedinţă cu uşile închise a CNA, unde s-a votat secret, Laura Georgescu (susţinută de Guvern – PSD, şi singurul candidat) a fost aleasă preşedinte al CNA cu 9 voturi “pentru” şi 1 “împotrivă”. Până la validarea ei în Parlament, preşedinte interimar a fost Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL), votat în 30 octombrie 2012, de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, ca membru titular al CNA.

Alături de el au fost votaţi Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern – PSD), tot membri titulari ai CNA. Toţi vor avea mandat de 6 ani.

În 20 decembrie 2012, Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duţu, Mircea Deacă şi-au încheiat mandatele. Însă Răsvan Popescu şi Lorand Turos au primit ok-ul pentru încă 6 ani.

În afara celor 6 nou-numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira în 2014 (Trepcea şi Mititelu) sau 2018.

Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Christian Mititelu a fost propus de Guvern Tăriceanu, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputaţilor (grupul PSD).

În februarie 2012, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA, de   grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale. Instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar, Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.