O treime din incasarile transportatorilor, spulberate de viscol

Viscolul si ninsorile din ultima saptamana a lui ianuarie si prima din februarie au afectat serios incasarile transportatorilor, iar vremea nu da semn de imbunatatire. In prima luna a anului, valoarea incasarilor obtinute de la clientii lor a scazut cu circa 30%, iar un procent similar s-a inregistrat deja la capitolul pierderi si in prima saptamana din luna februarie.

“Incasarile s-au diminuat din cauza reducerii numarului de kilometri efectuati de transportatori. In acelasi timp, exista si un consum de carburanti aferent timpilor de stationare din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Nu am inregistrat insa penalitati de la clientii nostri, deoarece la nivelul tarii exista un Cod Portocaliu, iar ei se afla in aceeasi situatie, multe firme neavand posibilitatea de a-si transporta salariatii la locul de munca”, a declarat Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

Spre deosebire de  primul val de ninsori, acum a existat un dialog mai bun cu conducerea Ministerului Transporturilor, patronatele din transporturi avand si un reprezentant in cadrul Comandamentului de iarna de la nivelul MTI, pentru ca informatiile sa circule mai rapid.

Spre exemplu, cand patronatele au cerut duminica, inainte de instituirea Codului Portocaliu, sa fie anuntate toate microbuzele cu pasageri sa-si sisteze cursele, MTI a transmis atentionarea, prin Autoritatea Rutiera Romana, catre toate autogarile.

La randul sau, Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), apreciaza comunicarea mai buna cu MTI, precizand ca transportatorii primesc din ora in ora informatii despre starea drumurilor din tara.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.