Oltchim, bombă cu ceas: Angajaţii au reluat protestele

Aproximativ 400 de salariaţi de la Oltchim au reluat protestele, marţi, pentru a doua zi consescutiv, în faţa pavilionului administrativ din Râmnicu Vâlcea, cerând să le fie plătite salariile restante pentru lunile septembrie şi octombrie. Ei vor şi ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, nu a alocat cele 40 de milioane de euro promise pentru capitalul de lucru şi pentru restanţele salariale şi nici nu a repornit combinatul la 65%, aşa cum făgăduise, ci numai o secţie. Câţiva salariaţi au intrat în greva foamei.

Oamenii sunt nervoşi, scandează “Hoţii”, “Mincinoşii” şi “Jos Guvernul!”, iar directorul Oltchim, Mihai Bălan, a venit în mijlocul lor să-i liniştească, dar fără succes.

La faţa locului au venit preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, prefectul Mircea Nadolu şi senatorul social-democrat Laurenţiu Coca, dar au fost huiduiţi de salariaţi şi nevoiţi să plece.

Liderul interimar al Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, declara că luni, în urma protestului spontan, a avut loc o şedinţă a conducerii combinatului cu reprezentanţi ai sindicatului şi ai salariaţilor, unde s-a decis ca avansul pentru luna septembrie să fie achitat până în 15 noiembrie, iar lichidarea până în 27 noiembrie.

Oamenii nu cred acest lucru, spunând că în octombrie au renunţat la proteste pentru că au primit promisiuni care nu au fost respectate. Ei primiseră asigurări că vor primi salariile restante şi bonurile de masă aferente şi că va fi repornită producţia. Într-adevăr, au obţinut bonurile şi avansul pe august, dar atât.

Mai mult, după repornirea unei singure secţii a combinatului – instalaţia de electroliză cu membrană, ceea ce reprezintă cam 20% -, totul a rămas aşa, timp de aproape o lună. Reprezentanţii companiei făgăduiseră că va fi repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur, lucru ce nu s-a mai produs.

În 2 noiembrie, ministrul Daniel Chiţoiu afirma că şi-au reluat lucrul aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 3.400, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60%.

Combinatul Oltchim a fost oprit la sfârşitul lunii august, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro, premierul Victor Ponta anunţând privatizarea în septembrie. Cum licitaţia s-a dovedit un mare eşec, oamenii au rămas fără lucru. Li s-au promis, pentru circa 500 de angajaţi, ajutoare sociale de urgenţă în valoare de 1.400 lei, în două tranşe, banii din prima tranşă urmând însă să fie daţi abia la sfârşitul lunii.

Reluarea producţiei este pusă sub semnul întrebării, iar oficialităţile de la Bucureşti se află în campanie electorală.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.