Oltchim, în moarte clinică. Angajaţii încă speră la salarii

În faţa sediului din Bucureşti al Ministerului Economiei, 200 de angajaţi ai Oltchim şi-au cerut, joi, salariile restante pe decembrie. Doi dintre ei sunt în greva foamei şi li s-a făcut rău. Alţi 10 salariaţi fac greva foamei în faţa Prefecturii Vâlcea. Protestatarii încă mai speră menţinerea activităţii combinatului la cota de avarie, însă ei nu mai au nicio şansă: Oltchim a intrat în insolvenţă, iar procedurile de desemnarea a unui administrator judiciar şi de întocmire a planului de restructurare sunt de lungă durată. Iar a doua privatizare, anunţată în toamnă de premierul Victor Ponta pentru luna ianuarie, a fost împinsă spre iunie. Încolţit la minister, Varujan Vosganian le-a promis protestatarilor că îşi vor primi joi şi vineri restanţa la salariul pe decembrie. Şi cu asta, basta!

Salariaţii combinatului speră însă că îşi vor primi lefurile inclusiv pe februarie. “Am discutat miercuri cu reprezentanţii ministerului Economiei, dar nu ne-au dat soluţii concrete. Vrem ca salariile să fie plătite şi să avem o strategie concretă cu toţi paşii pentru rezolvarea problemelor. Dacă nu, venim toţi la Bucureşti. Nu 3.202, dar 2.500 tot venim”, a ameninţat liderul sindical Mihai Diculoiu.

De fapt, angajaţii Oltchim au din toamnă doi preşedinţi de sindicat, care îşi dispută supremaţia, însă problemele oamenilor sunt aceleaşi: combinatul a acumulat datorii imense către furnizori, în august a fost oprit, în septembrie a avut loc privatizarea “de râs”, iar înainte de alegerile parlamentare activitatea a fost reluată 20%, cu promisiunea de lansare a unei noi proceduri de privatizare în ianuarie 2013 şi de acordare a 1.400 de lei ajutor social pentru 522 de salariaţi.

Însă după alegeri, Guvernul Ponta II a tăiat ajutoarele şi a aprobat, în 23 ianuarie 2013, memorandumul de intrare în insolvenţă a SC Oltchim SA. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring RPRL.

“Vrem să muncim, nu să cerşim!”

De două zile, combinatul funcţionează la doar 15% din capacitate, iar oamenii sunt disperaţi. “Vrem să muncim, nu să cerşim!”, i-au strigat ei, sub balcon, noului ministru al Economiei, Varujan Vosganian. Cel vechi, Daniel Chiţoiu, nu a păţit nimic după simulacrul de privatizare, deşi premierul Victor Ponta ameninţase că acesta va plăti cu capul dacă operaţiunea va eşua. A eşuat cu brio, iar Chiţoiu a ajuns vicepremier. Tot el le  promisese celor de la Oltchim că unitatea va fi repornită 60% până la sfârşitul lui 2012.

Vosganian le-a făgăduit acum angajaţilor că îşi vor primi joi şi vineri salariile aferente celei de-a doua jumătăţi a lunii decembrie, urmând ca restanţele din august şi septembrie să fie achitate 2dacă se va reuşi creşterea gradului de funcţionare a combinatului la 50%- 60%”.

Vosganian, cu optimismul moderat

El a amintit ceea ce spuseseră Ponta şi Chiţoiu în toamnă, că Oltchim are nevoie de un ajutor cuprins între 40 şi 45 milioane de euro pentru a funcţiona la cel puţin 50% din capacitate. Dacă în noiembrie premierul dădea ca aproape sigură acordarea acestui ajutor de către Comisia Europeană, acum tace chitic. Vosganian spune, sofisticat, că autorităţile au la dispoziţie două săptămâni pentru a găsi finanţarea.

“În formula de optimism moderat, în care am reuşi să dobândim ajutorul de stat, combinatul ar lucra la o capacitate de 50-60% şi ar avea nevoie de tot personalul de pe platforma de petrochimie”, a explicat el.

Noua strategie de privatizare, în iunie

Vosganian a anunţat că toate contractele Oltchim ineficiente din punct de vedere economic vor fi denunţate, iar strategia de privatizare va fi definitivată în iunie.

“Combinatul are în următoarea perioada termene obligatorii. La jumătatea lunii viitoare va trebui să desemnăm administratorul special. Atunci expiră şi termenul pe care l-am convenit cu actualul director. În jur de 15 martie trebuie să avem şi administrator special, şi conducere executivă. Până atunci, administratorul judiciar trebuie să evalueze portofoliul de credite, şi la jumătatea lunii aprilie să se întâlnească adunarea creditorilor – AVAS, Electrica şi un număr important de bănci, urmând ca în perioada următoare să se elaboreze planul de reorganizare. Toate vor trebui să se încheie până în iunie, şi tot până atunci strategia de privatizare, astfel încât în iunie să ştim exact încotro ne îndreptăm cu Oltchim”, a precizat ministrul Economiei.

Director ad-interim al Oltchim

El a încercat să înlăture temerea salariaţilor privind oprirea energiei electrice la Oltchim, arătând că există finanţare pentru aceasta până la finalul lunii februarie.

“Pe 19 februarie nu se opreşte curentul electric. Am avut discuţii ieri (n.r. miercuri) cu conducerea. Ministerul Economiei a devenit un director ad-interim al Oltchim. Există finanţare pentru curentul electric până la finalul lunii februarie. Până atunci încercăm să găsim o formulă să găsim un beneficiar care să poată asigura materia primă”, a spus Vosganian.

El susţine că nu doreşte să se “răfuiască” cu fostul director al combinatului, Constantin Roibu.

“Am treabă să ţin combinatul viu decât să mă răfuiesc cu toate stafiile care bântuie platforma combinatului. Pe cei care au aceste idei întrebaţi-i de ce nu au avut aceste idei când puteau să le şi aplice”, a spus Vosganian.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.