Omar Hayssam, recuperat de autorităţile române

După 5 ani de la condamnarea lui Omar Hayssam 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism în cazul răpirii celor 3 jurnalişti în Irak şi după 7 ani de la fuga acestuia din ţară, sirianul a fost recuperat. El a fost predat Poliţiei Române vineri dimineaţa la ora 6.40, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale. Informaţia nu apărea, de dimineaţă, pe site-ul IGPR. Ulterior, ministrul Radu Stroe a anunţat că Hayssam se află în custodia Poliţiei Române. Consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice şi securitate internaţională, Iulian Chifu, a comentat pe Facebook: “Un stat serios îşi aduce acasă toţi infractorii condamnaţi. Mulţi nu vor mai dormi bine vacanţa asta şi în anii următori”.

“În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, potrivit unui comunicat dat publicităţii.

Preşedintele Traian Băsescu mulţumeste instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pentru ispăşirea pedepsei pe Omar Hayssam, condamnat pentru terorism în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak, se mai arată în document.

Administraţia Prezidenţială precizează că înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în România a lui Omar Hayssam, dar subliniază că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.

Iliescu: “Fiecare răspunde de faptele sale, justiţia să-şi facă datoria”

Extrem de reţinut în declaraţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, pe care Hayssam îl insoţea în vizitele oficiale externe, în timpul ultimului său mandat, a spus vineri dimineaţă, la B1TV: “Fiecare răspunde de faptele sale, justiţia să-şi facă datoria”.

Întrebat despre comentariul consilierului prezidenţial Iulian Chifu, Iliescu a opinat: “Se poate, dacă a avut legături cu careva, este foarte posibil. Nu ştiu cine ce răspunsuri aşteaptă”.

Amintim că  presa a scris că Hayssam era un important sponsor pentru PSD şi chiar, la un moment dat, ar fi fost în cărţi pentru a candida în Parlament pe listele acestui partid. El a fost însă exclus în 2005 din PSD – Organizaţia Bucureşti, pe fondul scandalului răpirii din Irak a jurnaliştilor români.

Evident că vor apărea speculaţii pe tema extrădării lui Hayssam şi, în primul rând, va apărea întrebarea “De ce acum?”, cu 1 an înainte de alegerile prezidenţiale din România. Un motiv ar putea fi însă criza politică din Siria (de 2 ani în război civil). Cert este că întreaga atenţie a mass-media este canalizată acum asupra acestui caz.

Blaga: “Vom afla cine l-a scos din ţară pe Hayssam”

Vasile Blaga, preşedintele PDL, cel care se afla la conducerea Ministerului de Interne la data fugii lui Hayssam, a declarat de dimineaţă, pentru Realitatea TV, că “este o veste bună pentru România, pentru instituţiile statului român care arată că, până la urmă, datorită perseverenţei acestor instituţii, oricine trebuie să răspundă în faţa justiţiei româneşti”.

Întrebat dacă vom afla cine l-a scos din ţară pe Hayssam, Blaga a răspuns: “Eu sunt convins că da”.

Cancerul salvator

Amintim că jurnaliştii români au fost răpiţi în 2005, Hayssam a fost condamnat în 2007, dar cu un an înainte a fost eliberat din arest preventiv pe motive medicale, fiind chiar operat de cancer la colon. Operaţia a fost făcută la începutul anului 2006, de medicul Mircea Beuran, fost ministru PSD în Guvernul Năstase. Beuran a declarat că intervenţia chirurgicală a fost filmată de la cap la coadă.

Patru luni mai târziu, în 26 aprilie 2006, la dosar a fost depusă o adeverinţă în care se arăta că boala ar fi ajuns la metastaze, astfel că, la recomandarea procurorului, instanţa a decis eliberarea sirianului.

Ironia lui Băsescu

Traian Băsescu a ironizat, însă, starea de sănătate a lui Hayssam, insinuând că sirianul nu a suferit niciodată de vreo afecţiune gravă. Întrebat dacă are informaţia certă că Omar Hayssam este sănătos, preşedintele a răspuns: “Bineînţeles că o am, pentru că este subiect în discuţie cu conducerea statului sirian. Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei”.

Hayssam se prezenta la termenele de judecată însoţit de ambulanţă şi părea că nu mai are mult de trăit. Iată însă că după 6 ani a putut fi adus viu şi nevătămat, după ce fuga sa din ţară nu i-a pus prea multe probleme.

Hayssam: “Am plecat ca un domn, cu capul sus”

Nici în ziua de astăzi nu se ştie modalitatea prin care Hayssam a reuşit să plece. Au fost informaţii privind faptul că acesta ar fi plecat cu un vapor care transporta oi, însă ulterior, el a declarat că a plecat “ca un domn, cu capul sus, îmbrăcat, parfumat”, însă preşedintele Traian Băsescu a negat acest lucru, spunând că “a fugit ca un laş, printre oi şi berbeci”..

Concret, el i-a declarat telefonic procurorului DIICOT, Ciprian Nastasiu – care l-a deferit justiţiei pentru răpire – că a plecat din România cu ajutorul unui paşaport cu identitate falsă şi alt “look”, de pe Aeroportul Otopeni. Mai multe convorbiri telefonice dintre procurorul de caz Ciprian Nastasiu şi sirian, înregistrate autorizat de Serviciul Român de Informaţii, au fost declasificate şi folosite în procesul armatorului Mustafa Tartoussi, cel care l-ar fi ajutat pe Hayssam să părăsească România la bordul navei sale, caz judecat de Curtea de Apel Bucureşti. Înterceptările au fost realizate în perioada 14 august -18 septembrie 2006.

Capete căzute: Botoş, Timofte, “Vulpea”, Fulga

După fuga lui au căzut mai multe capete, printre care şi cel al generalului Ilie Botoş, care si-a dat demisia din funcţia de procuror general al României în 21 iulie 2006. Anul trecut însă, după venirea USL la putere, Botoş a fost numit de ministrul de atunci al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, în funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA).

Virgil Ardelean – numit “Vulpea” -, pe vremea aceea şeful DGIPI (fosta “Doi şi-un sfert”) a demisionat la data de 20 iulie 2006. Alături de el au mai demisionat din funcțiile îndeplinite directorul SRI, Radu Timofte, și directorul SIE, Gheorghe Fulga.

A scăpat însă Vasile Blaga, pe vremea aceea ministrul Internelor în Guvernul Tăriceanu.

3 dosare cu infracţiuni economice

Hayssam mai are pe rol 3 dosare privind infracţiuni economice, fiind chiar condamnat în unul dintre ele, la 16 ani, dar oricare ar fi pedeapsa în celelalte, nu o va depăşi pe cea de 20 de ani pentru terorism, aşa că pentru el contează prea puţin cât va mai încasa.

Averea lui, evaluată la circa 100 de milioane de dolari şi obţinută în România în cei 15 ani petrecuţi în ţara noastră (începând din 1989), s-a “evaporat” după ce a dispărut din ţară. Soţia (româncă) şi copiii lui Hayssam nu au putut părăsi România. El are şi cetăţenie română.

Hayssam trebuie să îi despăgubească pe cei 3 jurnalişti români cu câte 2 milioane de euro, potrivit sentinţei judecătoreşti din 13 iunie 2007.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.