OMV Petrom, “arsa” cu 100.000 de lei pentru poluare cu titei

Compania petroliera OMV Petrom a fost amendata cu 100.000 de lei de comisarii Garzii Nationale de Mediu, pentru poluarea cu titei de pe raul Cotmeana, jud. Arges, din cauza coroziunii unei conducte magistrale pe care era transportat titei brut, informeaza Ministerul Mediului si Padurilor (MMP). Poluarea a afectat 15 kilometri din rau si a trecut de baraje, dupa ce din conducta s-au scurs aproximativ 400 de litri de apa sarata si 759 de litri de titei. Reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Arges-Vedea asigura ca nu exista pericol de poluare a raului Arges si de afectare a alimentarii cu apa a municipiului Bucuresti.

Echipele de interventie au reusit sa opreasca extinderea poluarii. “Circa 30 de angajati ai OMV Petrom a intervenit pentru a opri pomparea titeiului, a izolat zona afectata si a executat zece baraje de retentie a titeiului si zece filtre absorbante. in prezent se lucreaza cu cinci utilaje pentru vidanjare, alaturi de echipe de pompieri si angajati ai OMV”, se arata in comunicatul ministerului.

Dupa ce au verificat zona, comisarii Garzii de Mediu Arges au dispus decopertarea malurilor afectate, cerandu-le totodata celor de la companie sa aduca terenul la starea initiala in termen de cel mult 3 zile.

In urma acestui incident, ministrul Rovana Plumb a cerut Garzii Nationale de Mediu sa faca un plan de control pentru a verifica nu numai campurile petroliere, ci si starea conductelor companiilor de profil, pentru a preveni astfel de accidente in viitor.

Unda de poluare cu petrol a trecut de ultimele baraje, astfel ca pata de titei se intinde pe aproape 15 km, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Arges-Vedea dispunand ca OMV Petrom sa monteze de urgenta alte 4baraje din paie si absorbante. Compania petroliera actioneaza cu personal operativ, doua buldoexcavatoare, doua vidanje, material de tip “spill sorb”, montand 4 baraje pe Valea Radioasa si 14 baraje pe raul Cotmeana.

Reprezentantii Sistemului Hidrotehnic Independent (SHI) Olt monitorizeaza de la fata locului actiunile de depoluare efectuate de catre OMV Petrom, continuandu-se curatarea albiei si a malurilor raului Cotmeana.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.