Oprescu: Am avertizat CGMB în legătură cu numirile la RADET, dar mi-au spus să nu mă bag!

Primarul general Sorin Oprescu a declarat vineri, în legătură cu ancheta poliţiştilor şi procurorilor la RADET, că le-a atras atenţia celor din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) cu privire desemnarea componenţei noului CA al RADET, în condiţiile în care în ultimii ani numirile directorilor de acolo şi ale celorlalte persoane din conducere au fost făcute prin hotărâri ale CA, dar i-au spus să nu se bage, că Regia se află în subordinea lor. Vechea şi noua componenţă a CA al RADET poate fi vizualizată AICI. Oprescu a arătat că „problemele grave care se petrec la RADET „nu au apărut ieri, ci ne confruntăm cu ele de peste 15 ani”, iar în decembrie 2011 „i le-am adus la cunoştinţă preşedintelui Romaniei, primului ministru de la acea vreme, CSAT-ului, SRI-ului şi ministrului Economiei”.

Sorin Oprescu susţine că încercările lui de a stopa pierderile din gaura neagră care este RADET s-au lovit de refuzul CGMB, sub autoritatea căruia se află Regia.

 “Un singur exemplu. Am refuzat bugetul de venituri şi cheltuieli al RADET-ului – mă refer în primul rând la subvenţie – în ultimii doi ani, când au venit să-l prezinte CGMB. Am făcut observaţiile necesare, dar Consiliul General a aprobat sumele respective, pe care Primăria le-a plătit. Şi asta se datorează disfuncţionalităţilor prin modificarea Legii 215 (privind administraţia publică locală, n.r.)”, a arătat edilul-şef.

Referitor la Consiliul de Administraţie al RADET, căruia majoritatea USL din CGMB i-a modificat rapid componenţa, în 4 septembrie 2012, dându-i afară pe consilierii PDL, care tăiaseră şi spânzuraseră 4 ani cât au avut majoritate, Oprescu spune că e legat de mâini şi de picioare.

“În statutul lor, de 17 ani scrie aşa: Corpul de Control al primarului nu are voie să facă… La fel şi la RATB. Când am prezentat asta CGMB în urmă cu patru ani, la câteva luni după ce m-am aşezat pe scaun, mi s-a spus: domnule Oprescu, în lege scrie că este sub Consiliul General (n.r. – Consiliul de Administraţie al RADET), aşa că vă rog să ne lăsaţi în pace. Am început să acţionez însă la subvenţii. Şi subvenţia au cerut-o, an de an, cu 30% mai mult. Ei bine, nu le-am dat pe prostii. Le-am dat bani pe consumul populaţiei, ca să-l tamponez şi, slavă Domnului, am reuşit să o facem. Că dacă mergeam după dânşii, ajungeam la nişte sume… Şi-aşa, 250 milioane de euro se duc în fiecare an pe aceste subvenţii”, a afirmat el.

Despre investiţiile pe care le-a făcut RADET, primarul general a spus că “acestea şi le-au stabilit şi derulat întotdeauna singuri”.

„Am informat toate instituţiile statului despre neregulile de la RADET”

„Salut faptul că organele abilitate actionează pentru apărarea interesului public. Eu însumi am informat opinia publică, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi autorităţile centrale asupra problemelor grave care se petrec la RADET. Acestea nu au apărut ieri. Sunt vechi şi ne confruntăm cu ele de peste 15 ani.

Încă din decembrie 2011 am adus la cunoştinţă preşedintelui României, primului ministru de la acea vreme, CSAT-ului, SRI-ului şi ministrului Economiei situaţia de la RADET”, a arătat Oprescu, într-o declaraţie de presă la Primăria Capitalei.

El a adăugat că a continuat aceste demersuri „până în prezent, la toate guvernele”. „În acest sens, în noiembrie 2012 am solicitat primului ministru o anchetă a Corpului de Control, care este în curs de finalizare. Am prezentat tuturor o analiza fundamentată împreună cu experţi şi specialişti din domeniu, cât şi necesitatea de a se lua măsuri de fond, urgente şi concrete, pentru reorganizarea serviciului de termoficare şi a RADET Bucureşti”, a pecizat primarul general.

Reorganizarea Regiei în societate comercială, în plan

Sorin Oprescu aminteşte şi despre faptul că vrea să transforme Regia în societate comercială, printre alte măsuri pe care vrea să le aplice.

„Enumăr câteva dintre cele mai importante măsuri pe care le am în vedere:

– Organizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem integrat.

– Reorganizarea RADET în societate comercială a municipiului Bucureşti.

– Fuzionarea segmentului de transport şi distribuţie a energiei termice, gestionat în prezent de RADET, cu segmentul de producţie a energiei termice, actualmente în cadrul ELCEN, aferent municipiului Bucureşti.

– Modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, în primul rând pentru reducerea pierderilor şi a cheltuielilor de exploatare.

– Modernizarea centralelor termo-electrice care vor fi preluate de la ELCEN, cât şi a celor existente, pentru creşterea eficienţei cu efect direct asupra costurilor gigacaloriei.

– Am făcut eforturi pentru protejarea populatiei prin acordarea celei mai mari subvenţii la energia termică, respectiv 40% din costul total al gigacaloriei”.

Memorandumul unirii RADET cu ELCEN, în şedinţa de miercuri a Guvernului

Primarul general a mai declarat că şi-ar dori ca memorandumul semnat de toţi responsabilii principali, prin care se produce unirea RADET cu ELCEN, să intre pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului.

El argumentează că, astfel, Primăria va deţine controlul asupra producerii apei calde şi transportului energiei termice şi se va încerca reducerea preţului gigacaloriei.

“Având şi producerea şi transportul, încercăm să aducem preţul gigacaloriei şi mai jos, pentru că altfel se reflectă în economiile personale ale fiecărei familii care are contract de încălzire centralizată. Deci, eu îi asigur (n.r. – pe bucureşteni) că atât cât vom putea, vom face o protecţie generalizată pentru toate contractele care sunt în vigoare la încălzirea centrală, având şi o serie de măsuri care vor fi luate”, a spus Oprescu.

Întrebat dacă ştia despre bonusurile pe care le-au primit directorii RADET, Sorin Oprescu a răspuns negativ, considerând că „cercetarea demarată de organele de anchetă la RADET, precum şi concluziile anchetei Corpului de Control al primului ministru ne vor ajuta pe noi, autoritatea locală, să facem ordine, în sfârşit, în această activitate de mare importanţă pentru populaţia municipiului Bucureşti”.

Magda SEVERIN 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.