UPDATE! Optimism fără rost, rectificare în minus

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri, în şedinţa Guvernului, că încasările prevăzute la bugetul de stat sunt mai mici cu 3,8 miliarde lei faţă de estimări, ceea ce înseamnă “resurse mai puţine până la finele anului” şi impunerea unei rectificări negative de buget. Recent, premierul era încă optimist, spunând că “rectificarea din octombrie înseamnă că luăm de la unii şi dăm la alţii”. Acum admite că va fi în minus. El i-a cerut ministrului Finanţelor, Daniel Chitoiu, să-i prezinte “pe baza estimărilor mai realiste ale ANAF-ului”, “scenariile realiste pentru ce putem să scădem şi ce putem să oferim mai mult” în cursul anului viitor.

UPDATE 26 octombrie: Guvernul va efectua o analiză la sfârşitul anului şi, dacă va constata că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) “tot nu funcţionează”, va lua măsuri, a declarat premierul Victor Ponta, întrebat dacă îl va schimba din funcţie pe şeful ANAF dacă nu au fost strânşi toţi banii la buget.

“O să facem o analiză la sfârşitul anului şi, dacă ANAF tot nu funcţionează, sigur că vom lua şi măsuri”, a spus Ponta.

ANAF este condusă de Gelu Ştefan Diaconu, de la sfârşitul lunii aprilie.

“Nu avem toţi banii pe care ni-i doream”, a recunoscut Victor Ponta în şedinţa de vineri a Guvernului.

Incapacitatea ANAF de a colecta încasările este însă „meritul” exclusiv al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, care a deschis un proces de reorganizare a instituţiei ce nu se mai termină. În plus, le va da de la 1 ianuarie puteri sporite baronilor locali asupra marilor contribuabili.

La şefia Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, pe care Ponta îl vrea “DNA-ul Fiscului, a fost numit fostul şef al Vămilor. La începutul lui septembrie, premierul i-a numit şi adjuncţii.

În unele cazuri, reorganizarea ANAF a eşuat din prima. Abia instalat director executiv la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Ilfov, Claudiu Ristea a fost  prins în flagrant, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în timp ce primea şpagă 30.000 de lei prin intermediul a 2 subalterni.

După optimismul afişat tot anul, inclusiv în iulie, la lansarea Planului Naţional de Investiţii întocmit de ministrul delegat Dan Şova, premierul a început să dea din colţ în colţ în septembrie, când a văzut dezastrul încasărilor la buget. Încercarea disperată cu Codul insolvenţei i-a eşuat, după ce a fost aprobat prin ordonanţă de urgenţă şi a stârnit critici dure inclusiv de la preşedintele Traian Băsescu. Acum, actul normativ se află la Curtea Constituţională.

Privatizarea CFR Marfă a fost ratată. La fel şi cea a Poştei. Proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană – care ar fi adus mari resurse la buget – este pe ducă în Parlament, iar despre explorarea gazelor de şist nu mai poate fi vorba, după scandalul de la Pungeşti. De altfel, Chevron a şi anunţat că opreşte orice demers până îi convinge pe oameni că nu se află în niciun pericol. Dar odată isteria creată, cu greu va mai putea fi oprită, iar ecologiştii ştiu asta şi se dovedesc extrem de eficienţi în organizarea protestelor.

Investiţiile “de cel puţin 10 miliarde de euro până la sfârşitul anului” şi cele 50.000 de noi locuri de muncă promise tot până atunci întârzie. Ba, mai mult, în primul semestru au scăzut cu 20% faţă de anul trecut.

Nu sunt bani nici pentru autostrăzi – singurul tronson adjudecat din Autostrada Transilvania a fost amânat pentru anul viitor. Iar atunci sunt alegerile – şi europarlamentare, şi prezidenţiale.

Majorarea cotei unice – “poveste de presă”

Victor Ponta neagă informaţiile apărute în presă privind majorarea cotei unice în contextul scăderii veniturilor la buget. “Povestea cu cota unică e o poveste de presă”, presă care “îşi dă cu părerea despre ceva ce nu există”, a precizat Ponta.

Însă în USL s-a discutat despre majorarea cotei unice de la 16 la 22%, la pachet cu o ipotetică scădere a TVA de la 24 la 22%, aşa că nu este vreo „poveste” scornită de mass-media.

Vom vedea dacă nu vom avea surprize la fel cum s-a întâmplat cu majorarea cu 16% la taxele şi impozitele locale, operată la începutul anului, în ciuda asigurărilor premierului că sunt bazaconii din partea jurnaliştilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.