Orban l-a taxat pe Ponta la „Ora Prim-Ministrului”: Ați dat 294 de ordonanțe de urgență în 3 ani

Ludovic Orban, liderul deputaţilor PNL, i-a reamintit premierului Victor Ponta că în cei 3 ani de guvernare a adoptat 294 de ordonanţe de urgenţă, din care cu 75% a încălcat legea transparenţei. Totul s-a întâmplat ieri, când Ponta a anunțat de la tribuna Parlamentului că va avea de acum încolo, în fiecare luni, o „Oră a Prim-Ministrului”, după modelul european, în care va prezenta Parlamentului prioritățile Guvernului.

În discursul său, Ponta a precizat că îşi doreşte o colaborare mai bună între Parlament şi Guvern, iar numărul ordonanţelor de urgenţă să scadă.

Orban l-a taxat însă că vine în Parlament cu „Ora Prim-Ministrului” după 3 ani de guvernare: ” Îmi pare rău, domnule prim-ministru, mi se are un număr uriaş. Să emiţi 294 de oug, dintre care peste 75% au încălcat legea privind transparenţa în dezbaterea publică şi într-un timp şi între un număr de persoane extrem de scurt”.

„Masterplanul nu înseamnă să desenezi câteva hârtii”

Referitor la Master Planul pe Transporturi, liderul PNL a spus că ”nu este suficient să desenezi pe nişte hârtii”:

”Suntem în întârziere cu cel puţin un an de zile cu Master Planul pentru Transporturi. Se datorează dvs pentru că aţi făcut diverse experimente. Masterplanul nu înseamnă să desenezi câteva hârtii, ci o etapizarea a lucrărilor publice, o prezentare a surselor de finanţate, nu să le desenăm frumos pe hârtie”.

Premierul le-a cerut parlamentarilor, indiferent de judeţul în care au fost aleşi, să consulte schema noilor drumuri incluse în Master Plan, pentru a vedea că „sunt incluse autostrăzile şi drumurile expres promise”.

Ponta: Avem creștere economică și locuri de muncă 

În cele 30 de minute de discurs, Victor Ponta a enumerat toate ”reuşitele” Guvernului şi a prezentat ce trebuie făcut în perioada următoare în economie, sănătate, educaţie şi piaţa muncii. Astfel, la capitolul economie, Victor Ponta a spus că „este pe creştere” datorită măsurilor luate de cabinetul său, iar numărul locurilor de muncă a crescut, tot grație lui.

Premierul vrea să modifice Codul Fiscal şi Codului de procedură fiscală, care să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Tot atunci ar trebui să se legifereze şi scăderea TVA, ”la un nivel apropiat de momentul 2010”.

Ponta a mai promis ca taxele şi impozitele să poată fi plătite cu cardul şi online, iar Legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aprobată pentru ”o protecţie în faţa crizelor financiare, un cadru echilibrat legislativ”.

Card de sănătate, lege ba

În domeniul sănătăţii, prim-ministrul a lăudat cardurile de sănătate, spunând că este un mijloc prin care se vor opri fraudele şi se va asigura transparenţa sistemului, dar nu s-a referit deloc la legea sănătății, care zace în parlament de ani întregi și pentru care Băsescu l-a admonestat pe Raed Arafat și s-a ajuns la protestele de la Universitate în ianuarie 2012. Fraudele vor fi oprite abia atunci, dar nimeni nu pare dispus să stopeze mafia din sănătate.

Victor Ponta a mai spus că printre priorități se numără modificarea legii achiziţiilor publice, prin alinierea la directiva europeană.

Descentralizarea și revizuirea Constituției, clamate de UDMR și Minorități

Au urmat discursuri de câte 7 minute pentru liderii grupurilor parlamentare. Penalul UDMR Lazlo Borbely a invocat necesitatea adoptării legii descentralizării, de parcă nu UDMR s-a opus acestei legi, în Guvernul Boc. Legea promovată și aprobată de USL în 2013 a fost declarată neconstituțională în 10 ianuarie 2014.

Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale cu ajutorul cărora USL a dărâmat Guvernul Ungureanu la sfârșitul lui aprilie 2012, a spus că proiectul de revizuire a Constituției ar trebui reluat. Amintim că legea a fost abandonată după ce Curtea Constituțională a precizat că pragul de 30% pentru referendum va fi aplicabil abia din 2014, an în care, în 24 februarie, s-a produs ruperea USL.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.