Parchetul General: Victor Ponta nu a plagiat

1

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul plângerii în care premierul Victor Ponta a fost reclamat pentru plagiat, în 22 august 2012, de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru. Rezoluţia NUP a fost dată în 16 mai, în baza art. 10, litera a, din Codul de procedură penală, care arată că ” acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă fapta nu există”. Interesant este că rezoluţia a fost emisă nu în timpul fostului şef al Parchetului General, Daniel Morar, ci exact a doua zi după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general. De fapt, este prima decizie a Parchetului General după instalarea noii conduceri.

Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru – ei înşişi cu doctorat – au sesizat în plângerea penală că Victor Ponta şi-a însuşit atât drepturi morale, cât şi patrimoniale, prin lucrarea “Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”, publicată la Editura Universul Juridic în anul 2010, deoarece conţine, în cele 292 de pagini, 113 pagini copiate prin metoda “copy-paste” din operele altor patru autori. “Un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori”, reclamă ei.

Neamţu, Papahagi şi Ofiţeru au solicitat procurorilor “să procedeze la efectuarea cu celeritate a cercetărilor penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de plagiat, prevăzută de art. 141 din Legea 8/1996”.

Potrivit articolului 141, “constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care îşi insuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinta publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor”.

plagiat

Amintim că, în aceeaşi zi în care a fost depus denunţul, Ecaterina Andronescu, la acea dată ministru al Educaţiei, a declarat despre plagiatul lui Ponta: “Cazul s-a încheiat”.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a decis în 20 iulie 2012, in unanimitate, că Victor Ponta “a plagiat masiv în lucrarea sa de doctorat”.

Cu o zi înainte, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) a anunţat că Victor Ponta NU a plagiat. Verdictul era de aşteptat, după ce componenta Consiliului a fost schimbată de fostul ministru interimar al Educaţiei, Liviu Marian Pop.

Însă CNATDCU a decis încă din 29 iunie că Ponta a plagiat în teza sa de doctorat, catalogând plagiatul “de tip copy-paste”. Victor Ponta a reacţionat virulent: “Este o execuţie mafiotă”.

Traian Băsescu afirma la acea dată că “un hoţ râmâne un hoţ, el trebuie dat în vileag”.

Documentele cu plagiatul lui Ponta au fost publicate în 19 iunie 2012, pe site-ul tvrinfo, după ce despre care revista Nature si Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) au scris ca mai mult de jumătate din teza de doctorat este plagiată.

Victor Ponta s-a apărat atunci spunând că este un atac al lui Traian Băsescu împotriva sa.

De atunci a trecut aproape un an, Ponta şi Băsescu au semnat un act de coabitare, iar uitarea s-a aşternut pe acest subiect.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Întrebat care îi sunt partenerii pe plan intern sau extern, Victor Ponta i-a nominalizat pe Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea, ‘cei care sunt liderii USL”, iar pe plan extern ‘absolut toţi liderii europeni’, fără, însă, a-l numi pe preşedintele României, Traian Băsescu. ‘Nu, nici nu este (nr-partener) Este încă, până la anul, cel care ocupă funcţia de preşedinte al României. Indiferent că eu am votat – eu sunt unul dintre cei 7,4 milioane (nr-care au votat pentru demitere), dar domnul Băsescu este, conform deciziei Curţii Constituţionale, preşedinte şi, după cum ştiţi foarte bine, sunt multe momente instituţionale în care şi dacă am vrea, nu putem să îl evităm. (…) Nu am o relaţie personală cu domnul Băsescu şi probabil că nu voi avea niciodată’, a afirmat Victor Ponta, care a punctat că nu are încredere în preşedintele ţării. ‘Nu, n-am încredere în continuare în domnul Băsescu şi cred că nici domnia sa n-are încredere în mine. E un sentiment reciproc’, a spus premierul, citat de Agerpres. În legătură cu faptul că numirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA este o garanţie pentru Traian Băsescu că nu se atinge nimeni de dosarele lui sau că va avea aceeaşi imunitate, Victor Ponta a răspuns că şeful statului nu are niciun dosar la DNA şi că ‘domnul Băsescu are imunitate pe perioada mandatului, atât’. Întrebat de realizatorul emisiunii dacă preşedintele Traian Băsescu i-a cerut să nu îl suspende, Victor Ponta a răspuns: ‘Nu, nu mi-a cerut domnul Băsescu chestia asta’, subliniind că partenerii europeni i-au sugerat, încă de anul trecut, că ar fi bine ca în România să fie stabilitate politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.