Parlamentul Bulgariei scade preţul energiei, de frica protestelor

Noul parlament bulgar, ales anticipat după protestele de stradă din februarie, care au dus la căderea Guvernului conservator al lui Boïko Borissov şi ameninţă să dea jos acum şi Executivul socialiştilor, a adoptat, vineri, amendamente la legea privind energia, cu scopul de a permite o scădere a preţului la electricitate pentru gospodării, preţ care alimentează nemulţumiri sociale, transmite AFP. Problema este că socialiştii lui Stanişev nu reuşesc să formeze o majoritate în Parlament, astfel că sunt posibile noi alegeri anticipate. 

Noile preţuri care urmau să intre în vigoare în iulie riscau să fie şi mai mari şi să alimenteze tensiunea socială existentă, mii de manifestanţi reclamând de 15 zile demisia noului Guvern, aflat în funcţie de o lună.

“Amendamentele garantează un preţ suportabil pentru consumatori”, a declarat în Parlament ministrul Economiei şi Energiei Dragomir Stoinev, unii experţi apreciind că ar fi posibilă o scădere de 5%. O scădere a preţurilor ar încuraja, de asemenea, exporturile de energie, a adăugat el.

Mai multe asociaţii industriale au protestat, totuşi, faţă de amendarea legii, reproşând Guvernului că le pune pe ele să plătească pentru reducerea preţului electricităţii pentru gospodării.

Potrivit amendamentelor adoptate vineri, Compania Naţională de Electricitate (NEC) nu va mai fi obligată să cumpere toată energia produsă, ci doar pe cea mai ieftină.

Facturile gospodăriilor vor fi scutite de taxe vizând susţinerea energiei din surse regenerabile sau pentru acoperirea pierderilor de energie în reţeaua de distribuţie. Preţul ridicat al energiei din surse regenerabile va fi compensat prin vânzări din cotele de emisii de gaze cu efect de seră.

Potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale (BM), 61% dintre gospodăriile bulgare cheltuiesc peste 10% din venituri pentru a plăti electricitatea şi căldura.

Pericol de noi alegeri anticipate

În urmă cu două zile, liderul socialiştilor bulgari, Serghei Stanişev, nu excludea organizarea de alegeri parlamentare anticipate. El a dat un ultimatum până joi ultranaţionaliştilor din Ataka să participe la şedinţele Legislativului, care nu se mai poate întruni din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii din partidul GERB (al lui Borisov), de centru-dreapta, nu se prezintă.

Socialiştii şi partenerii lor de alianţă, etnicii turci, au împreună fix 120 din cele 240 locuri în parlament, în timp ce pentru cvorum sunt necesare cel puţin 121 voturi. Până acum, cvorumul a fost asigurat de ultranaţionalişti, după ce conservatorii anunţaseră că vor boicota activitatea parlamentului, insistând pentru alegeri anticipate.

Dar şi protestatarii s-au îndârjit, după numirea la 14 iunie la conducerea Agenţiei de Securitate Naţionala (DANS) a controversatului parlamentar Delian Peevski, un magnat media de 32 de ani, suspectat de populaţie că are activităţi ilegale. Valul de proteste zilnice la Sofia şi în câteva mari oraşe din Bulgaria s-a întors împotriva întregii clase politice, suspectată de legături cu lumea afacerilor.

Circa 1.500 de persoane au blocat, miercuri, căile de acces către Parlament, a cărui şedinţă a fost anulată, din cauza lipsei de cvorum, deputaţii fiind descurajaţi de prezenţa manifestanţilor care au scandat “Mafia” şi “Demisie” şi au aruncat cu ouă şi roşii în direcţia parlamentarilor mai curajoşi, care încercau să intre în clădire.

Manifestanţii au decis să se reunească în fiecare dimineaţă “la o cafea” în faţa parlamentului bulgar.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.