Parlamentul l-a girat pe Ponta sa mearga in locul lui Basescu la Consiliul European

Plenul Parlamentului a adoptat marti, cu 249 de voturi pentru, 30 impotriva si o abtinere, o declaratie prin care recomanda reprezentarea Romaniei de catre premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie. Ponta a facut deja imparteala: presedinte sa mearga la intrunirile de politica militara, de securitate militara si de politica externa comuna a UE, iar el la cele care tin de activitatea economica, sociala, fonduri europene, securitatea frontierelor.

“Consider util pentru buna reprezentare a Romaniei ca cel care reprezinta Romania la nivel european, in functie, evident, de agenda reuniunii, sa aiba un mandat de principiu din partea dvs, a Parlamentului Romaniei si sa prezinte in fata dvs, atat inainte de Consiliu, cat si dupa, temele principale si care sunt deciziile care privesc tara noastra”, a spus Ponta in fata plenului.

El a adaugat ca agenda Consiliului European din 28 iunie, “prevede foarte clar ca principalele discutii se vor axa pe situatia economica la nivelul UE, pe problema adoptarii unui pact de crestere economica si creare de locuri de munca si pe negocierile privind viitorul mecanism multianual financiar 2014-2020″.

Se pregateste debarcarea lui Basescu

Intrebat de jurnalisti daca partidele care au votat in Parlament ca premierul sa reprezinte Romania la Consiliul European din 28 iunie vor declansa procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu in cazul in care acesta va refuza sa accepte decizia, Victor Ponta a raspuns ca nu isi doreste asa ceva, dar ca Parlamentul va stabili modul de reactie.

Declaratia adoptata de Parlament nu are putere de hotarare, astfel ca nici nu va putea fi publicata in Monitorul Oficial si nici atacata la Curtea Constitutionala.

Pe de alta parte, cu cat motivul suspendarii presedintelui va fi mai de neinteles pentru cetateni, cu atat suspendarea va fi mai facila. Cert este ca USL are un ghimpe: Traian Basescu, de care va incerca sa scape prin orice metode. Dupa aceea, va detine tot: Guvern, Presedintie, institutiile statului si majoritatea in administratia locala.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.