PDL moare de grija bugetarilor si pensionarilor

Bugetarii trebuie sa isi primeasca salariile reintregite cat mai repede posibil, a declarat, luni, vicepresedintele PDL Elena Udrea. Cat despre pensionarii care se calca in picioare sa dea in judecata statul pentru a-si recupera CAS retinut de 1 an si 4 luni, ea spune ca “trebuie sa respectam Constitutia”. La randul sau, seful PDL, Emil Boc, da asigurari ca, in prezent, sunt intrunite conditiile pentru reintregirea salariilor bugetarilor. Premierul Mihai-Razvan Ungureanu le-a spus liderilor coalitiei de guvernare ca incearca sa gaseasca solutii “financiare si legale” pentru a rezolva situatia pensionarilor carora le-au fost retinute contributii la sanatate. Si de ce mai trag de timp? Pentru ca n-au sosit inca alegerile parlamentare, iar lumea uita pana in toamna de “binefacerile” Guvernului PDL. S-ar putea insa ca pana atunci butoiul cu pulbere rasturnat de pensionari sa explodeze.

“Din momentul in care am avut ca singura solutie reducerea salariilor cu 25% am spus ca este o masura temporara si ca bugetarii isi vor primi salariile reintregite intr-un termen rezonabil. 15% s-a primit deja, cat de repede posibil trebuie sa dam inapoi si ce a mai ramas”, a afirmat Udrea, inaintea sedintei Biroului Permanent National al PDL.

Reamintim insa ca Guvernul din care a facut parte pana in februarie Elena Udrea anuntase ca “masura temporara” va fi de doar 6 luni. Iar pe bugetari – cei mai siguri votanti si care mai gasesc timp la serviciu sa faca si ceva politica – nu prea mai poti sa-i pacalesti cu “sacrificiul necesar” la care au fost supusi, de fapt, numai ei, nu si cei din Parlament.

In plus, PDL i-a pierdut din start, ca posibili votanti, pe cei 200.000 de bugetari scosi din sistem, operatiune gratie careia ar exista acum bani pentru readucerea salariilor la nivelul din iunie 2010. “Au iesit din sistem peste 200.000 de bugetari. Cu alte cuvinte, acum sunt intrunite conditiile ca si ultima parte din salariile bugetarilor sa fie reintregita. Decizia apartine Guvernului. El este cel care aplica aceste lucruri”, a spus presedintele PDL, inainte de sedinta Biroului Permanent National al partidului.

Emil Boc a aratat ca revenirea lefurilor ar putea fi facuta in functie de discutiile Guvernului cu organismele internationale.

Butoiul cu pulbere

Cat despre pensionari, Udrea sustine ca ”trebuie sa facem ceea ce este legal si sa respectam decizia Curtii Constitutionale”. Adica statul sa nu mai retina de aici incolo contributiile de 5,5% pentru sanatate. Insa pensionarii, incurajati de Opozitie, tin mortis sa-si primeasca inapoi banii care li s-au luat din ianuarie 2011, chiar daca nici Curtea Constitutionala nu le-a garantat acest lucru.

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu se gandeste insa la o solutie. O avea el mai multe informatii despre butoiul cu pulbere rasturnat de pensionari. “Guvernul analizeaza situatia privind pensionarii carora li s-au retinut contributiile la asigurarile de sanatate, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Pentru a 3-a saptamana, sute de pensionari se ambitioneaza sa stea la coada pentru a cere in instanta restituirea contributiilor de sanatate. La Pitesti sunt cei mai vocali, vineri imbrancindu-se si scotand din balamale o usa a tribunalului. Peste 11.000 de pensionari cu pensii de peste 740 de lei au depus deja la registratura Tribunalului Arges plangeri impotriva OUG 107/2010. Insa si in alte judete din tara, inclusiv Bucuresti, este o actiune de acest fel, mocnita.

Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania a depus luni, la Guvern, un memoriu prin care ii solicita premierului Ungureanu o intrevedere pe tema returnarii contributiilor de asigurari sociale. Potrivit documentului, reprezentantii federatiei au si gasit solutii.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.