Pensionarii platesc transportul la jumatate si anul acesta

 

Peste 4,5 milioane de pensionari vor primi tichetele de calatorie cu reducere de 50% pana cel tarziu in februarie, odata cu plata pensiilor, dupa ce Guvernul a decis, in 22 decembrie, prelungirea cu un an a termenului pana la care beneficiarii acestor facilitati trebuie sa intre in posesia legitimatiilor de transport de tip card cu cip de memorie pentru calatoriile rutiere judetene si interjudetene.

“A fost nevoie de noi demersuri pentru emiterea documentelor de calatorie si asigurarea transmiterii acestora ca si pana in anii precedenti, respectiv taloane de calatorii, tiparite de Casa Nationala de Pensii Publice si distribuite odata cu drepturile de pensie. Intrucat OUG nr. 120/2011 a fost publicata pe data de 28 decembrie 2011, iar procedura de actualizare a bazelor de date, de procurare a hartiei speciale si de tiparire a documentelor de calatorie este complexa, pensionarii vor primi aceste documente cel mai tarziu in februarie, odata cu plata drepturilor aferente acestei luni”, argumenteaza Ministerul Muncii intarzierea.

Reamintim ca, prin adoptarea Ordonantei de Guvern nr. 8/2011, modalitatea de emitere si transmitere a documentelor de calatorie acordate pensionarilor s-a modificat. Astfel, fiecare pensionar urma sa primeasca un card, o legitimatie de transport personalizata cu numele si codul numeric personal. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, precizeaza insa ca, din cauza contextului economic actual, termenul de aplicare a actului normativ a fost prorogat pana la 31.12.2012.

Potrivit aceleiasi ordonante de urgenta, firmele de transport vor fi obligate sa isi doteze vehiculele cu aparate de marcat electronice, iar cititoarele de carduri vor trebui sa aiba posibilitatea de a transmite datele online. Cardurile vor fi nominale, cu valabilitate de un an si vor stoca in memorie numarul de calatorii la care are dreptul fiecare beneficiar, numarul de calatorii efectuate si contravaloarea acestora. Cardul va fi reinnoit anual, cu conditia predarii catre emitent a celui detinut.

Beneficiarii cardurilor sunt pensionarii, veteranii de razboi si vaduvele de razboi care au dreptul la 6 calatorii simple pe an cu o reducere de 50%. Cardurile vor fi folosite atat la urcarea, cat si la coborarea din vehicul, iar soferii vor avea dreptul si obligatia de a verifica daca utilizatorul cardului este si beneficiarul acestuia. Utilizarea cardurilor de catre alte persoane decat beneficiarii va fi sanctionata cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.