Permis de tranzit prin Macedonia pentru transportatorii români blocaţi la frontiera eleno-bulgară

În urma blocajelor apărute la punctele de frontieră dintre Bulgaria și Grecia, dar și pe teritoriul Greciei, care afectează în mod direct operatorii de transport români care derulează transport spre și dinspre acest stat, Ministerul Transporturilor (MT) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România au întreprins demersurile necesare pentru identificarea soluțiilor, astfel încât transportatorii români să își poată continua călătoria, informează MT, într-un comunicat remis redacţiei.  

Transportatorii români care sunt blocați la punctele de trecere a frontierei dintre Republica Elenă și Republica Bulgaria și care doresc să tranziteze teritoriul Republicii Macedonia pe ruta Dojrani – Novo Selo (Macedonia) – Zlaterevo (Bulgaria) pot face acest lucru cu plata unui ”permis verde” în valoare de 100 euro/autovehicul care înlocuiește autorizația de tranzit. 

Formalitățile se efectuează pe loc, în punctul vamal macedonean. Se păstrează obligativitatea îndeplinirii formalităților standard de tranzit/trecere a frontierei (inclusiv formularul T1).

Anterior, Ministerul Transporturilor  a solicitat Agenției pentru Agenda Digitală a României să acorde cu celeritate autorizații  pentru tranzitarea Macedoniei (ca variantă pentru ocolirea blocajelor din punctele de frontieră dintre Grecia și Bulgaria) în cazul în care există solicitări în acest sens.

Agenția pentru Agenda Digitală a României este autoritatea care se ocupă cu eliberarea autorizațiilor de transport marfă.

“Ministrul Transporturilor, Dan Costescu a cerut sprijin Ministerului Afacerilor Externe ca prin reprezentanțele României în Grecia și Bulgaria să asigure operatorilor de transport români asistență de orice natură și sprijin logistic”, se mai arată în comunicat.

Autoritățile române țin legătura cu ministerul macedonean al Transporturilor, astfel încât operatorii de transport din România să fie informați în permanență cu evoluția situației.

La rândul său, MAE precizează că “atât ambasadorul României la Atena, cât și consulul general al României la Salonic se află la punctul de trecere a frontierei eleno-bulgare de la Promachonas-Kulata, pentru a acorda asistență la fața locului șoferilor de cetățenie română”. (M.S.)

Sursă foto: Capital

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.