Persoane şi maşini depistate prin Sistemul Informatic Schengen

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 81 de persoane, 36 de maşini şi 15 acte de identitate ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen (SIS). Astfel, în perioada 13-19 aprilie, autorităţile de aplicare a legii din România au localizat, pe teritoriul ţării noastre, în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul CCPI – IGPR, 38 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în SIS, iar partenerii străini, 43 de persoane pe teritoriul ţărilor lor.

Poliţiştii români au pus în aplicare 7 mandate europene de arestare, au identificat o persoană ce a fost declarată dispărută şi au depistat alte 19 ce erau căutate pentru a participa la o procedură judiciară.

Totodată, pe teritoriul României au fost identificate 28 de autoturisme căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale şi trei documente de identitate emise de alte state, precizează IGPR, într-un comunicat.

De asemenea, 43 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini, pe teritoriul lor. Dintre acestea, 16 persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, 4 erau semnalate ca fiind dispărute, iar 9 erau căutate pentru a participa la o procedură judiciară.

În plus, 8 autovehicule semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale au fost identificate în statele membre, precum şi 15 documente de identitate emise de România, se mai arată în comunicat.

La cooperare poliţienească, România este membru de facto al Spaţiului Schengen 

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010. Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională (CCPI) al IGPR, a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv Sistemul Informatic Schengen, un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

Din 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România, la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.