Peste 1.300 de apeluri la Salvare, in Bucuresti

Gerul cumplit din ultimele 24 de ore a facut ca, la Serviciul de Ambulanta Bucuresti – Ilfov, sa fie inregistrate 1.318 de apeluri la Salvare, din care 734 au fost urgente. Printre acestea s-au numarat 39 fracturi, 22 de traumatisme prin cadere si 78 de persoane din strada au fost transportate in adaposturi. Temperaturile au atins -20 de grade Celsius in Capitala, insa cel mai frig a fost la Intorsura Buzaului, unde la statia meteorologica s-au consemnat -32,5 grade Celsius. In ultima zi au murit 6 oameni de frig, bilantul trist al persoanelor decedate de cand a venit gerul ajungand la 14.

Corpul uman resimte cu pana la 10 grade mai mult asprimea gerului, astfel ca la -20 de grade Celsius, cei din sudul tarii suporta, de fapt, temperaturi cu care oamenii din zona Covasna sunt cumva obisnuiti, chiar daca si la ei este a 5-a noapte consecutiv de temperaturi extreme. Totusi, acolo nu sunt scoli inchise si probleme cu traficul rutier.

In ultimele 24 de ore au murit 6 oameni (care se adauga celorlalti 8 decedati de cand a venit frigul). Dr. Raed Arafat avertizeaza din nou persoanele in varsta si bolnavii cronici sa nu iasa afara, iar copiii mici sa fie tinuti si ei in casa pana cand trece valul de ger.

Primariile sectoarelor bucurestene patruleaza pe strazi cu amulantele sociale pe care le detin, pentru a strange persoanele fara adapost care n-au fost inca duse la adaposturi.

In Sectorul 4, unul dintre cei gasiti luni noapte dormind pe strada avea asupra lui 13.500 lei, bani pe care sustine ca i-a strans din pensie. A fost dus, impreuna alte 4 persoane, la Centrul Medico-Social “Sf. Luca”. Marti noapte, alti 18 oameni au fost adunati de pe strazi si dusi in adapost, unde pot face baie, au haine groase si curate, caldura si hrana, si pot ramane aici pana se domoleste gerul.

Cereti ajutorul primariilor!

Primarul Cristian Popescu-Piedone face apel la cei care cunosc cazuri de persoane varstnice si nedeplasabile (desi majoritatea se afla in evidenta primariei) sa sune la tel. 037. 275.63.13 (sau 14 la sfarsit) pentru a chema echipele mobile ale Sectorului 4 sa le aduca hrana calda si cele trebuincioase. De asemenea, se poate apela si Politia Locala a Sectorului 4, la te. 021.460.14.71/72/77.

In Sectorul 6 au fost dusi la adaposturi 60 de oameni pana acum, iar primarul Cristian Poteras le solicita cetatenilor sa anunte la tel. 0731.62.48.49 sau 0727.225.480 ( compartimentul situatii de urgenta din Primaria Sectorului 6) cazuri de oameni in pericol.

In Sectorul 2, din dispozitia primarului Neculai Ontanu , ambulantele sociale patruleaza in fiecare noapte, intre orele 22.00-6.00, pentru a ajuta oamenii cu nevoi speciale. Cei fara adapost au fost dusi la adapostul din Sos. Pantelimon nr. 500, cu capacitatea de 30 de locuri pentru femei si 24 pentru barbati. Ei sunt consultati de medici si li se administreaza si tratament, in caz ca sunt bolnavi, precizeaza edilul, care ii viziteaza zilnic.

Din dispozitia primarului Liviu Negoita, echipe ale Directiei de Asistenta Sociala patruleaza pe strazi pentru a identifica minorii si adultii fara adapost. Copiii sunt adusi la Centrul de Zi si de Noapte pentru Copiii Strazii “Casa Noastra” (Str. Rotunda nr. 2, tel. 021.341.19.69). Adultii sunt adusi la Centrul de Urgenta pentru Persoanele fara Adapost (Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 9J, tel. 021.341.21.41). 

La Centrul Social al Sectorului 1, primarul Andrei Chiliman a dat dispozitie sa fie primiti oameni ai strazii si din alte sectoare ale Capitalei.

Joi se deschide Complexul social “Sf. Ion” 

Joi, primarul general Sorin Oprescu va inaugura Complexul integrat de servicii sociale pentru adulti  “Sf. Ioan”, din Bd. Th. Pallady nr. 64, Sector 3, unde vor putea fi cazati toti cei care nu mai au loc in adaposturile primariilor de sector. “In perioadele geroase, cele aproximativ 200 de paturi puse la dispozitie de serviciile sociale ale primariilor de sector nu pot acoperi cererea de 400 de paturi necesare pentru prevenirea decesului prin hipotermie severa la care sunt expuse persoanele varstnice fara adapost”, ne-a declarat edilul Capitalei. 

Si in judetul Harghita au fost temperaturi extrem de scazute, de -27 de grade Celsius. Marti noapte, 8 persoane au fost duse de jandarmi la adaposturile de noapte din Toplita, Odorheiu Secuiesc si Miercurea Ciuc. La Toplita, jandarmii au cumparat alimente si le-au dus oamenilor strazii mancare calda.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.