Peste 13.000 de protestatari in toata tara. “Un intreg arsenal” confiscat in Bucuresti

Peste 13.000 de romani au participat, luni, la proteste in 52 de localitati din 34 de judete si Bucuresti, fara a se mai inregistra insa incidente violente de genul celor petrecute duminica in Capitala. Numarul fortelor de ordine a fost marit la 3.793 pentru gestionarea in bune conditii a situatiei din strada, dar de data aceasta protestatarii pasnici nu i-au mai protejat pe cei infiltrati printre ei, ci chiar le-au semnalat jandarmilor prezenta lor. Acesta a fost si motivul pentru care nu s-au reluat violentele, desi au fost incercari de acest fel, sustin reprezentantii Jandarmeriei.

Aurel Moise, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca pe timpul manifestatiilor au fost depistate si conduse la sectiile de Politie peste 150 de persoane – aproape toate din Bucuresti – avand asupra lor obiecte “care nu aveau ce cauta la o asemenea manifestatie”.

“Au fost depistate droguri, rucsacuri pline cu obiecte contondente, arme albe, cutite, sisuri, boxuri, bastoane telescopice, masti medicinale, surubelnite – un intreg arsenal care, pentru mine, inseamna clar ce voiau sa faca cu ele. Apreciem spiritul civic al participantilor, unii dintre ei sesizand jandarmilor prezenta unor persoane suspecte”, a precizat colonelul Moise. Seful Directiei Ordine si Siguranta Publica a Jandarmeriei a mai spus ca “au fost incercari de destabilizare a situatiei in Piata Universitatii”, unde “varful atins” a fost de 1.500 – 1.600 de participanti. “Spre exemplu, la finalul manifestatiei, un grup de cateva zeci de persoane a incercat sa reediteze ce s-a intamplat cu o zi in urma, dar s-a reusit dejucarea acestor planuri ale lor. Din punctul meu de vedere, grupul de 50-60 de persoane care intentiona sa faca o baricada intre Univesritate si Unirii fac parte din cei de cu o seara inainte, dar urmeaza sa stabilim acest lucru”, a afirmat el.

22 de fapte de natura penala

In total, au fost constatate 22 de fapte de natura penala savarsite de unii dintre participanti – 5 cu antecedente penale, 3 fiind suporteri ai echipelor de fotbal.

Cat priveste “perchezitiile corporale” invocate de jurnalisti ca ar fi fost aplicate illegal unora dintre protestatari, Florin Hulea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, a precizat ca acestea au fost doar controale corporale preventive, perfect legale, prevazute in Legea Legea nr. 50 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei, el citand art. 23. Acest lucru este intarit si de Legea 60/1991, care prevede, la obligatiile participantilor la adunarile publice – concerte, competitii sportive, dar si mitinguri de protest – ca este interzisa participarea cu obiectele de genul celor descoperite asupra participantilor din Piata Universitatii. “Asadar, Jandarmeria actioneaza in cadru legal”, a conchis Hulea.

Colonelul Moise aratat, pe romaneste, ca “perchezitia inseamna sa-l controlezi pe om pana la piele”, iar jandarmii – care nu au dreptul sa faca perchezitii – au facut “un control de pipaire de sus pana jos, ca la vama, pentru a depista obiecte interzise”, deoarece “stim cu ce ne-am confruntat pe stadioane”.

Referitor la utilizarea fortei, locotenentul Florin Hulea a aratat ca personalul Jandarmeriei are dreptul sa faca acest lucru in momentul actelor violente.

Estimarile MAI: 10.500 de manifestanti

In tara, protestele au fost in general pasnice, marea majoritate a participantilor “intelegand sa se manifeste in limite normale”. Marius Militaru, purtatorul de cuvant al Ministerul Administratiei si Internelor, a anuntat marti dimineata ca, din estimarile institutiei pe care o reprezinta, numarul protestatarilor la nivel national a fost de circa 10.500.

El a precizat ca in Bucuresti au fost retinuti de fortele de ordine 113 participanti, pentru ca aveau asupra lor obiecte interzise, arme albe sau au vrut sa blocheze zona de langa magazinul Cocor. De asemenea, la Pitesti au fost retinute doua persoane pentru ultraj, dupa ce l-au lovit pe comandantul dispozitivului de jandarmi, iar alte trei dupa ce au spart geamul unui fast food.

Pentru marti sunt autorizate de primarii mitinguri in 7 judete – Braila, Caras-Severin, Galati, Sibiu, Vrancea, Constanta si Timis. Jandarmeria va proteja insa ordinea la toate manifestatiile, fara a tolera violenta.

Magda SEVERIN

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.