Peste 460 de TIR-uri, blocate la Vama Giurgiu. Un deces la Calugareni

Inainte de Vama Giurgiu se afla blocate, joi, peste 460 de TIR-uri care se indreapta spre Bulgaria, si este posibil ca DN 5 sa fie inchis circulatiei, din cauza viscolului extrem de agresiv, care aduce suluri de zapada pe sosea. Intreg judetul Giurgiu este grav afectat, iar circa 240 de persoane se afla captive pe drum, in masinile ramase fara combustibil si aproape ingropate de nameti. 

Rafalele puternice care au maturat parca toata zapada de pe camp si au adus-o pe carosabil. Chiar daca nu mai ninge, suluri de zapada se formeaza in continuare pe sosea.

Comisarul-sef IPJ Giurgiu, Teofil Parasca, a declarat ca situatia din judet este destul de grava, peste 200 de persoane fiind blocate in zapada, TIR-uri cazute, masini blocate in sant.”Toate fortele s-au mobilizat, sunt conduse chiar de adjunctul meu, dar situatia este grea, utilajele au ramas blocate. Toti sunt in teren, celula de criza, d-nul prefect, nimeni nu a dormit. Avem situatii cu doamne gravide, cetateni rataciti, situatia este mult peste ce se poate descrie, sunt TIR-uri cazute, autoturisme in sant. Chiar si cu tancul sunt locuri pe unde nu ai putea sa treci. S-a luat legatura, s-a deplasat un utilaj care nu poate face fata, nu te poti deplasa din cauza viscolului. Ne-am asigurat si o prioritizare spre cei care erau in lipsa de carburanti, copii, unii bolnavi. Estimez ca ar putea sa fie peste 200 de persoane blocate”, a spus reprezentantul IPJ Giurgu, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Premierul Emil Boc a anuntat ulterior, in jurul orei 14.30, ca echipaje ale Armatei au plecat spre localitatea Uzunu, unde se afla un autocar si mai multe masini blocate, in total 240 de persoane.

Un barbat a murit in masina

Peste o ora, militarii au si acordat primul ajutor, intre localitatile Calugareni si Adunatii Copaceni: au gasit in interiorul unui autoturism acoperit complet cu zapada doua persoane de cetatenie bulgara, cu degeraturi. Femeia a fost transportata la spital, dar barbatul nu a mai putut fi salvat. Oamenii din zona spun ca rafalele de viscol au atins 130 km/h in noptea trecuta.

Operatiunile de evacuare a oamenilor continua, dupa mai bine de 20 de ore de stat in frig multi dintre cei aflati in cele 20 de masini blocate in zona putand intra in soc hipotermic dintr-o clipa in alta.

MAI: 2.200 de oameni au fost salvati

In prezent, mai sunt circa 650 de masini inzapezite pe drumurile nationale din 5 judete. Pana joi dupa-amiaza au fost salvate 2.200 de persoane, la actiuni participand peste 1.500 de lucratori ai MAI, inclusiv jandarmi, a anuntat Marius Militaru, purtatorul de cuvant al MAI.

Jandarmii au adus cu ei recipiente cu ceai cald, dar si combustibil, si au deszapezit cu lopetile o parte dintre masini, inclusiv TIR-uri.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.