Peste 5 milioane de şomeri în Spania

Spania numără, pentru prima oară, peste 5 milioane de şomeri, după ce în luna februarie şi-au pierdut locurile de muncă aproape 60.000 de persoane, transmite postul public de televiziune. Cifrele sunt cele furnizate lunar de Ministerul spaniol al Muncii, potrivit datelor şomerilor înregistraţi la birourile de ocupare a forţei de muncă. Institutul spaniol de statistică (INE) arată însă că numărul şomerilor este mult mai mare, de 5.965.400 de persoane, iar rata şomajului a ajuns la 26,02% din populaţia aptă de muncă. Spania are 47,1 milioane de locuitori.

Concret, Ministerul spaniol al Muncii anunţă că numărul total al şomerilor înregistraţi în Spania se cifrează la 5.040.222, iar în luna februarie şi-au pierdut slujbele peste 59.000 de persoane. Astfel, în decurs de numai un an, numărul şomerilor Spaniei a crescut cu aproape 7%, iar de la începutul anului, rata şomajului a crescut cu 1,19%.

Datele Sondajului asupra populaţiei active (EPA), publicate la fiecare 3 luni de Institutul spaniol de statistică (INE), indicau însă, la sfârşitul lunii ianuarie, că numărul şomerilor se ridică la 5.965.400 de persoane în Spania, iar rata şomajului a ajuns la 26,02% din populaţia aptă de muncă.

Cifrele EPA, adunate şi publicate trimestrial, sunt în general mai mari decât cele publicate lunar de Ministerul spaniol al Muncii şi Securităţii Sociale, din cauza unei metodologii diferite. În vreme ce primele sunt adunate potrivit unui sondaj în rândul unui eşantion reprezentativ, cele din urmă corespund datelor oficiale ale şomerilor înregistraţi ca atare. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.