Peste o treime din gradiniţe, găsite în neregulă

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat în perioada 24 septembrie – 9 octombrie 516 grădiniţe cu program prelungit şi au găsit în neregulă 185 (35,8%) dintre ele, informează, luni, ANPC. Pe lângă amenzile aplicate, Autoritatea a decis închiderea, până la remedierea deficienţelor, a 28 de grădiniţe cu program prelungit din Bucureşti şi judeţele Bihor, Mehedinţi, Sibiu, Timiş, fără însă a le nominaliza.

Printre altel, a fost constatată lipsa contractului de prestări servicii de învăţământ preşcolar încheiat între conducerea grădiniţei şi părinţi – în Alba, Arad, Bacău, Harghita şi Constanţa.

În Harghita, spre exemplu, în contract nu era trecută suma cu care contribuiau părinţii, iar în Constanţa era completată doar o fişă de înscriere, care însă nu preciza drepturile şi obligaţiile părinţilor – tarif lunar, perioada şcolarizării, dacă valoarea mesei este trecută în preţ sau nu, condiţiile de reziliere a contractului.

S-au constatat şi abateri privind lipsa menţionării clare în contract a sumelor alocate pentru serviciile de învăţământ şi cele pentru hrana copiiilor, în cazul grădiniţelor particulare.

Astfel, grădiniţe din Bucureşti asigurau şi servirea mesei, dar nu era menţionată, în contractele încheiate cu părinţii, suma aferentă serviciilor. În unităţi din Neamţ nu erau trecute costurile serviciilor suplimentare în cazul în care părinţii întârziau la preluarea copiiilor.

În grădiniţe din Vrancea nu erau trecute defalcat sumele alocate pentru serviciile de învăţământ şi cele pentru hrana copiiilor, iar în Constanţa – nu se specifica separat tariful practicat pentru serviciile de masă şi cel aferent activităţii educative.

Lipsa sau întocmirea deficitară a contractelor pentru disciplinele opţionale a fost constatată la grădiniţe din Satu-Mare, Teleorman, Sibiu, iar lipsa informării corecte şi complete a părinţilor asupra activităţii desfăşurate de copii – în Bucureşti (lipsa afişării orarului), Mureş (lipsa informaţiilor privind programul zilnic al copiiilor: primire, servire de masă, program educaţional).

Totodată, în grădiniţe din Bucureşti nu erau precizate reducerile aplicate în cazul absentării copiiilor de la program, iar în Neamţ lipseau informaţii privind contribuţia părinţilor pentru hrană şi programul zilnic al copiiilor.

Totodată, s-au verificat 38.540 kg de alimente constatându-se că 1.100 kg prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare.

În urma controalelor efectuate, s-a decis oprirea definitivă de la comercializare şi/sau utilizare a 37 kg de alimente în valoare de 586 lei, oprirea temporară de la comercializare şi/sau utilizare a 176 kg de alimente în valoare de 3.044 lei până la remedierea deficienţelor, precum şi aplicarea de 336 sancţiuni contravenţionale, dintre care 65 de amenzi în valoare de 223.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Alte abateri constatate se referă la utilizarea în blocurile alimentare de cântare neverificate metrologic sau cu verificarea metrological expirată, în Harghita, Mureş, Prahova, Ilfov, Bacău, Vrancea, Sibiu şi Bucureşti. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.