Petrom, aproape 3 miliarde lei (652 mil. euro) profit la 9 luni

Petrom a înregistrat în primele 9 luni un profit net de 2,892 miliarde lei (652 milioane euro), în scădere cu 1% faţă de cel din perioada similară a anului trecut. Vânzările au avansat însă cu 18%, la 19,185 miliarde lei (4,327 miliarde euro). Vânzările exclud accizele la produse petroliere. Conducerea companiei argumentează performanţa prin aprecierea dolarului faţă de leu. În august, Petrom anunţa un profit de peste 2 miliarde de lei în primul semestru, cu 16% mai mare decât în perioada corespunzătoare din 2011. Însă recordul absolut a fost obţinut în primul trimestru, cu 1,38 miliarde lei profit, cu 65% mai mare decât în ianuarie-martie 2011. Amintim că în 2011, compania a avut o creştere a profitului cu 72% faţă de 2010.

“În cel de-al treilea trimestru al anului 2012, rezultatul operaţional al Petrom s-a situat aproximativ la acelaşi nivel cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, fiind susţinut, în principal, de efectul favorabil al aprecierii dolarului faţă de leu. Nivelul ridicat al preţului ţiţeiului a continuat să influenţeze pozitiv performanţa segmentului E&P (explorare şi producţie – n.r.), dar a afectat volumele de vânzări şi marjele în activitatea de marketing”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea arată că Petrom şi-a concentrat investiţiile în segmentul E&P, în vederea stabilizării producţiei de hidrocarburi, şi a continuat eforturile de explorare în perimetrul de mare adâncime al Mării Negre, pregătindu-se pentru achiziţia de noi studii seismice 3D.

“În concordanţă cu direcţiile noastre strategice, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi, care, începând din septembrie, este aprovizionată exclusiv cu gaze din producţia internă”, a adăugat Gheorghe.

Totodată, Petrom va urmări noi oportunităţi de creştere în regiunea învecinată din Marea Neagră, în parteneriat cu ExxonMobil.

“În continuare, avem în plan implementarea programului nostru investiţional pentru anii următori, de ordinul a 0,8-1,2 miliarde euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piaţă şi un mediu fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor”, a conchis Mariana Gheorghe.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.