Petrom: Independenta energetica a Romaniei se va reduce. Ponta contrazice: OMV va ajuta Guvernul sa treaca prin criza

Independenta energetica a Romaniei se va reduce, importurile urmand sa ajunga la 40-50% in 2030, din cauza cererii mai mari de energie primara si a declinului natural al productiei interne de hidrocarburi, estimeaza OMV Petrom in strategia pe 2021, anuntata marti, intr-un comunicat. Amintim ca luni, la intoarcerea dintr-o vizita in Austria, premierul Victor Ponta a anuntat ca a avut o intalnire cu presedintele OMV, cu care a discutat despre proiectele de investitii in Romania aprobate de conducerea companiei pentru urmatorii 10 ani, precum si despre litigiile rezultate din clauzele contractuale de privatizare a Petrom.

“Consumul de titei si gaze va continua sa creasca si va reprezenta aproximativ 60% din cererea de energie a Romaniei pana in 2021. Cu o pondere curenta a importurilor de 20-30%, relativa independenta energetica a Romaniei este probabil sa scada. Pana in 2030 se estimeaza o crestere a importurilor la 40-50%, ca urmare a cererii mai mari de energie primara si a declinului natural al productiei interne de hidrocarburi”, arata compania.

Cu toate acestea, Petrom arata ca Romania are un potential mare de furnizare de energie, care poate fi deblocat cu investitii semnificative, din care, numai pentru deblocarea potentialului de hidrocarburi, sunt necesare 20-35 miliarde de euro pana in 2030.

Compania vrea sa ramana lider in regiune

OMV Petrom va investi pana in 2014 intre 800 de milioane de euro si 1,2 miliarde de euro pe an, in special in sectorul de explorare si productie, daca va exista un mediu favorabil investitiilor.

“Petrom intentioneaza sa ramana compania integrata de titei si gaze lider in regiune, cu performanta durabila necesara pentru a sustine cresterea potentiala a segmentului upstream in regiunea de vecinatate a Marii Negre. Credem ca Romania are un potential semnificativ de furnizare de energie, care ii poate reduce dependenta de importuri. Petrom este bine pozitionata pentru a sustine sectorul energetic, contribuind astfel la cresterea economica a Romaniei”, a declarat in comunicat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

“Avand in vedere expunerea mare a portofoliului Petrom la preturile volatile ale titeiului, un mediu investitional favorabil cu un regim de reglementare si fiscal transparent, corect si predictibil este necesar pentru a ne atinge obiectivele strategice si a realiza investitiile preconizate”, mai arata Petrom in comunicat.

In perioada 2009-2011 compania detinuta de grupul austriac OMV a investit in medie 1,1 miliarde euro pe an, iar sectorul de explorare si productie a beneficiat de 64% din suma totala.

Explorarea si Productia (E&P), coloana vertebrala a companiei

Domeniul Explorare si Productie (E&P) va ramane “coloana vertebrala a companiei”, iar pe termen scurt accentul se va pune pe stabilizarea productiei conventionale, pentru contracararea in mare masura a declinului natural, si pe cresterea eficientei operationale.

In acest scop, compania va continua proiectele de redezvoltare a zacamintelor, va explora si dezvolta noi zone de productie, prin extinderea actualelor zone, va aplica tehnologii noi si va optimiza portofoliul E&P prin parteneriate.

Pentru a imbunatati valoarea pe termen mediu a E&P, Petrom va continua activitatile pentru cresterea factorului final de recuperare a titeiului si gazelor, explorarea, evaluarea si dezvoltarea descoperirii de gaze din cadrul blocului Neptun din Marea Neagra, daca se va confirma viabilitatea comerciala, si extinderea limitelor si adancimilor de explorare a hidrocarburilor.

Modernizarea Petrobrazi, lungita pana in 2014

Pe termen mediu si lung, Petrom va explora oportunitatile din surse regenerabile si va evalua investitii ulterioare in infrastructura aferenta proiectului gazoductului Nabucco. Totodata, va explora dezvoltarea unui potential hub de gaze naturale.

In Rafinare&Marketing OMV Petrom va finaliza pana in 2014 modernizarea Petrobrazi, rafinarie integrata cu activitatea de E&P, si va continua sa-si imbunatateasca operatiunile, sa reduca nivelul costurilor si sa creasca eficienta.

Amintim ca, odata cu intrarea in operatiuni de modernizare, rafinaria Petrobrazi a fost inchisa, astfel ca Petrom a crescut importul.

Totodata, compania anunta ca va continua sa modernizeze reteaua de depozite de carburanti pentru a sprijini reteaua de distributie prin statii.

Visele lui Ponta

Reintors din Austria, Victor Ponta s-a declarat extrem de optimist in privinta faptului ca OMV va ajuta Guvernul sa treaca prin criza.

Ori premierul uita ca vorbeste despre o companie privata, care in ultimii ani a scumpit nepermis de mult carburantii fara sa-i pese de nevoile romanilor, ori stie el mai multe si nu vrea sa ne spuna. Dar, cel mai probabil, motivul este campania electorala.

Cert este ca masurile luate pana acum de OMV nu au fost deloc incurajatoare. Cartelul perolistilor, demascat de Consiliul Concurentei, s-a soldat cu amenzi fara precedent, insa sa nu uitam ca OMV le-a atacat in justitie si nu stim cum se va termina procesul. In plus, amintim ca OMV se judeca la Paris cu statul roman.

Declaratia integrala dupa intoarcerea din Austria

Dar sa-l lasam pe Victor Ponta sa explice cea discutat cu seful companiei. Redam declaratia integral:

“Am avut o discutie foarte, foarte… si lunga, dar si foarte constructiva cu presedintele OMV, bazata pe mai multe puncte, evident capacitatea noastra de predictie si intr-o anumita masura de control al preturilor privind carburantii, dar e vorba in acelasi timp de intentiile aprobate deja in conducerea companiei, intentiile privind investitiile in urmatori 10 ani in Romania, inclusiv partea de, sa zic, de litigii pe care statul roman le are in acest moment cu compania OMV, rezultate din obligatiile contractuale de privatizare.

Pot doar sa va spun ca a fost o discutie extrem de constructiva, sper sa nu folosesc un limbaj prea de lemn, dar nu pot sa va spun mult mai mult decat faptul ca acel comitet interministerial format de guvern si reprezentantii OMV, in perioada imediat urmatoare, vor discuta si vor negocia fiecare punct de pe aceasta agenda. Important este ca eu am un sentiment pozitiv fata de modul in care compania OMV nu doar ca va investi in continuare in Romania, ci va participa alaturi de Romania si de Guvernul Romaniei la efortul de a trece o perioada dificila din punct de vedere economic si social. E tot ce va pot spune in acest moment.

O sa va spun foarte sincer. E vorba de un pachet care va fi negociat, pentru ca sunt zone in care Guvernul Romaniei are de castigat, sunt zone in care compania are de castigat. Dupa discutia de astazi, impresia mea ramane sa fie certificata de finalizarea negocierilor, dar impresia mea este ca va fi o situatie de win-win, va castiga si statul roman, va castiga si compania, pentru ca pana la urma faptul ca toate profiturile realizate de OMV sunt reinvestite tot in Romania, creand locuri de munca si platindu-sse taxe catre bugetul de stat, toate acestea reprezinta o realitate pe care e bine sa nu o ignoram”, a spus, misterios, premierul, luni seara tarziu, imediat dupa intoarcerea din Austria”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.