Petrom si-a marit cu 16% profitul, la peste 2 miliarde lei

Grupul Petrom a inregistrat in primul semestru un profit net de 2,027 miliarde lei, cu 16% mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate, miercuri, de companie. Vanzarile grupului au totalizat 12,2 miliarde lei in primul semestru al anului, fiind cu 19% mai mari fata de cele din primele sase luni din 2011. Profitul net al grupului a fost de 643 milioane lei in al doilea trimestru, in scadere fata de primul trimestru, cand rezultatul net s-a cifrat la 1,385 miliarde lei. Vanzarile din trimestrul al doilea au urcat la 6,197 miliarde lei, fata de 6,005 miliarde lei in primul trimestru.

Profitul grupului Petrom calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a inregistrat o crestere cu 12 procente in prima jumatate a anului, totalizand 2,703 miliarde lei.

In trimestrul doi, EBIT a scazut la 909 milioane lei, comparativ cu valoarea de 1,794 miliarde lei inregistrata in primul trimestru din acest an.

„In prima jumatate a anului 2012 am inregistrat o performanta financiara imbunatatita comparativ cu perioada similara din 2011, datorita pretului marginal mai mare la titei si cursului de schimb valutar favorabil. Performanta operationala din trimestrul al doilea a fost afectata de productia mai redusa de hidrocarburi ca urmare a declinului unor zacaminte-cheie din Romania si de oprirea, timp de sase saptamini, a rafinariei Petrobrazi pentru a moderniza unitatea de distilare atmosferica si in vid a titeiului. Aceasta va permite procesarea intregii productii de titei a Petrom precum si imbunatatirea randamentului distilatelor medii si reducerea consumului de energie”, a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al OMV Petrom.

Potrivit datelor grupului, in primul semestru al acestui an rezultatele au fost influentate de mediul favorabil al pretului la titei, pretul mediu al titeiului Ural ajungand la 112,28 dolari/bbl, cu 4% peste nivelul similar din 2011. Pretul mediu realizat la titei a crescut cu numai 3%, la 95,53 dolari/bbl, reflectand rezultatul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.