Philip Gordon, mesaj de la Obama: „Demersurile de schimbare a listelor cu votanti si incercarile de presiune asupra CCR au ridicat intrebari privind legitimitatea oricarui verdict”

Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, a declarat luni seara, dupa intalnirea cu principalii actori politici din Romania, ca SUA sunt preocupate de recentele evolutii legate de referendum si de procesul prin care acesta este revizuit, aratand ca “acuzatiile credibile de vot ilegal masiv, demersurile de schimbare a listelor cu votanti si incercarile de presiune asupra CCR au ridicat semne de intrebare privind legitimitatea verdictului, oricare ar fi acela”. In acelasi timp, Gordon a precizat ca SUA sustin cele 11 puncte redactate de Comisia Europeana la adresa autoritatilor de la Bucuresti (pentru care Jose Manuel Barroso i-a cerut premierului Victor Ponta un angajament scris, n. red.). “Ne pasa de Romania, de viitorul ei, de democratia ei”, a insistat asistentul secretarului de stat Hillary Clinton, aratand ca a primit “raspunsuri corecte” din partea premierului Ponta si presedintelui interimar, Crin Antonescu, dar ca ramane de vazut daca acestia vor respecta ce au spus.

Philip Gordon s-a intalnit in cursul zilei de luni cu presedintele suspendat Traian Basescu, apoi cu  presedintele interimar Crin Antonescu si, separat, cu premierul Victor Ponta, discutiile axandu-se exclusiv pe referendumul de destituire a presedintelui ales si in special pe procesul de reactualizare a listelor. El a precizat ca nu este firesc, intr-o democratie, ca rezultatul votului sa fie schimbat prin renumararea alegatorilor dupa ce referendumul s-a incheiat.

“Am venit pentru a intalni liderii-cheie din Romania si pentru a impartasi cateva mesaje de la Washington. Am venit pentru ca urmarim evenimentele de aici foarte atent. Datorita faptului ca ne pasa de Romania, suntem ingrijorati in legatura cu referendumul si de procesul prin care este revizuit rezultatul. Afirmatii credibile despre votarea ilegala pe scara larga la referendum, incercarile de a schimba listele electorale si aparentele incercari de presiune asupra Curtii Constitutionale in privinta validarii referendumului ridica intrebari despre legitimitatea verdictului, oricare ar fi acela. Toate aceste tentative ar fi contrare valorilor care unesc UE si SUA, si nu vrem sa le vedem intr-o tara care e membru NATO si UE”, a spus Philip Gordon.

SUA sustin cele 11 cerinte ale lui Barroso

Oficialul american a mai spus ca SUA sustin „pe deplin” cele 11 cerinte ale Comisiei Europene (printre care “nicio numire in posturile de procuror general si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie sub actuala presedintie” si “demiterea parlamentarilor aflati in incompatibilitate”,n. red.).

Sustinem pe deplin cele 11 cereri ale UE. Ambasadorul Gitenstein a exprimat aceste pozitii atat public, cat si privat, iar eu am venit sa intaresc faptul ca el vorbeste in numele Washingtonului, in numele Administratiei Obama, cand face aceste comentarii publice si private”, a spus Gordon.

„Asteptam ca acuzatiile credibile de frauda si interfente sa fie anchetate„

El a tinut sa sublinieze ca nu este de partea cuiva si ca nu a venit pentru a sustine vreun partid sau vreun lider politic, ci pentru a exprima necesitatea respectarii statului de drept si a functionarii institutiilor.

„Vreau sa fie foarte clar: nu luam partea nimanui. Le-am cerut liderilor romani sa respecte statul de drept si independenta institutiilor. Cerem respect pentru institutiile independente.

Asteptam ca acuzatiile credibile de frauda si interfente sa fie anchetate”, a insistat oficialul american.

„Nu este in interesul Romaniei sa pice acest test”

Gordon a mai spus ca guvernele vin si pleaca, iar ce este important este relatia dintre cele doua tari, precum si functionarea institutiilor si a statului de drept.

Intrebat daca este multumit de raspunsurile primite luni de la oficialii romani, Gordon a spus: “Cred ca este cinstit sa spun ca am auzit ce trebuia”, a spus Phillip Gordon.

Oficialul american a precizat ca liderii cu care a vorbit si-au exprimat sustinerea fata de valorile pe care el le-a prezentat. “Evident, e mai important ce fac oamenii decat ce spun. Dar tot ceea ce pot sa sper, dupa aceste intalniri, este ca ei constientizeaza importanta acestor lucruri si ca vor respecta aceste principii”, a adaugat oficialul SUA.

El a mai spus ca Romania are institutiile necesare pentru a trece prin situatia actuala, dar acestea trebuie utilizate corect. “E un test. De aceea sunt aici (…) Vrem sa ajutam Romania sa treaca acest test. Nu este in interesul Romaniei sa pice acest test”, a spus Gordon.

El a insistat ca „daca legitimitatea e pusa in discutie, nu va fi bine pentru liderii tarii si pentru tara: pietele financiare vor fi speriate, investitorii vor gasi alte locuri in care sa mearga, aliatii vor fi mai putin confortabili cu continuarea proiectelor comune”.

Parteneriatul Strategic, in pericol daca exista semne de intrebare legate de legitimitatea procesului democratic

Intrebat daca SUA au pus in discutie Parteneriatul Strategic cu Romania in lumina ultimelor evenimente, Philip Gordon a spus: „SUA vor sa vada un Parteneriat Strategic de durata intre tarile noastre. Am agreat de curand formalizarea acestui Parteneriat Strategic… E greu sa continue daca exista semne de intrebare legate de legitimitatea procesului democratic. Vrem un Parteneriat Strategic cu un stat NATO, si am spus clar ca, atunci cand exista intrebari legate de practicile si valorile pe care se bazeaza Parteneriatul, e dificil de continuat. De aceea sper si astept ca liderii din Romania sa respect valorile si principiile comune, astfel incat sa continuam acest Parteneriat Strategic”.

Intrebat daca SUA iau in calcul renuntarea la amplasarea elementelor scutului antiracheta in Romania, Philip Gordon a spus: „Nu am discutat acest subiect astazi. Intentionam sa urmam planul agreat. Liderii pe care i-am intalnit astazi au exprimat acelasi punct de vedere”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.