PIB a crescut cu 0,5% în trimestrul doi, ajutat şi de construcţii

Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul II 2012, a fost de peste 149,51 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul I 2012, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În serie brută, PIB a fost de 138,25 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,1% faţă de trimestrul II 2011.

Cea mai mare creştere a volumului de activitate (+3,7%) s-a înregistrat în ramura “Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport”.

Urmează construcţiile (+3,6%), activităţile de informaţii şi comunicaţii (+1,5%), tranzacţiile imobiliare (+1,1%), industria (+0,3%) şi comerţul cu amănuntul şi ridicata, apoi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+0,3%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială (-2.1%), agricultură, silvicultură şi pescuit (-1,6%), activităţile de spectacole, culturale şi recreative, reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (-1,6%) şi intermedieri financiare şi asigurări (-0,9%).

S-a majorat şi volumul impozitelor pe produs

“Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 5,7%. Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, în special ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+2,1%). Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a redus cu 2,4%”, arată datele Institutului.

Exportul net, efectul negativ

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net, ca urmare a creşterii volumului importurilor de bunuri şi servicii (+0,2%) şi scăderii volumului exporturilor (-0,5%).

“Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2012 a fost de 247.727,8 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,7% faţă de semestrul I 2011. Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din construcţii (+2,3%), activităti profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1,5%), şi informaţii şi comunicaţii (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creşterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere semnificativă, cu 14,3 puncte procentuale”, mai arată INS.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o Creştere economică a fost revizuită pentru acest an în minus, atât de FMI, care a prognosticat un 0,9%, cât şi de autorităţile de la Bucureşti, care se aşteaptă la un avans al PIB de 1,2%. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.