PIB a crescut cu 1,7% în primul semestru

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu 1,7% în primul semestru din 2013, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri. Premierul Victor Ponta a declarat, în prima şedinţă de Guvern de după concediu – la care au participat însă numai 10 miniştri – că “şi FMI a fost de acord cu o creştere a prognozei iniţiale”.

“Să dea Dumnezeu să păstrăm acest trend pozitiv, care sigur nu se va vedea într-o lună-două, ci doar dacă reuşim să-l păstrăm pentru o perioadă mai lungă de timp. Atunci se va vedea în venituri şi în creşterea nivelului de viaţă”, a adăugat Ponta.

Premierul a amintit că “am preluat guvernarea în luna mai (2012, n.r.), după două trimestre de scădere economică, deci după recesiune”.

“Într-o Europă cu multe probleme, cred, totuşi, că direcţia este una bună şi toate măsurile pe care le luăm în continuare vreau să le luăm în acest sens”, a precizat el.

În al doilea trimestru din 2013, PIB a înregistratfaţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, o creştere cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier, conform primelor estimări (estimări ‘semnal’) ale INS. Comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier), a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3%.

PIB pentru trimestrul II 2013, în variantă provizorie, va fi publicat prin comunicat de presă, conform calendarului de pe site-ul INS, în data de 4 septembrie 2013.

În 4 iulie, INS a publicat date revizuite care arată că economia României a crescut în termeni reali cu 1,9% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar faţă de trimestrul IV din 2012, avansul a fost de 0,6%.

“PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2013 a fost de 154,233 miliarde lei preţuri curente, conform datelor ajustate sezonier, în creştere, în termeni reali, cu 0,6% faţă de trimestrul IV 2012 şi cu 1,9% faţă de trimestrul I 2012. Pe serie brută, PIB a crescut în primul trimestru cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar faţă de ultimul trimestru din 2012, creşterea a fost de 0,6%, pe serie ajustată sezonier”, a precizat INS.

Recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în sus prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,6% la 2%. 

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.