Pivniceru, Morar şi Dorneanu – de luni judecători ai CCR

Mona Pivniceru, Daniel Morar şi Valer Dorneanu, cei trei noi judecători ai Curţii Constituţionale a României (CCR), îşi preiau, luni, mandatele, după depunerea jurământului de învestitură, la ora 15.00 la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Traian Băsescu. Cei trei îi înlocuiesc pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat mandatul sâmbătă, 8 iunie.

Mona Pivniceru a fost propusă judecător la CCR din partea Senatului, Daniel Morar – din partea preşedintelui României, iar Valer Dorneanu – din partea Camerei Deputaţilor.

Alt preşedinte

După înnoirea Curţii, cei 9 judecători îl vor alege pe preşedintele CCR pentru următorii 3 ani. Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, Curtea are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.

Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi. Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.

Schimbări din 3 în 3 ani

Potrivit Constituţiei, CCR se compune din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. CCR se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.

În anul 2016 va expira mandatul actualului preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecător la Curte de preşedintele României, în anul 2007, mandatul lui Valentin-Zoltan Puskas, numit de Senat şi al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputaţilor, în acelaşi an.

În anul 2019 se va încheia mandatul lui Petre Lăzăroiu, numit de preşedinte (în 2010), al Iuliei Motoc, numită de Senat (în 2010) şi al lui Mircea Ştefan Minea, desemnat de Camera Deputaţilor (tot în 2010).

Judecătorii de la Curtea Constituţională sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia. Ei trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.