„Plăteşte ZERO pentru ce ţi se cuvine!” – premii de la DGA, de Ziua Internaţională a Anticorupţie. Mita, sesizată şi prin telefoanele inteligente şi tablete

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Asociaţia Pro Democraţia au marcat, luni, Ziua Internaţională a Anticorupţiei, prin organizarea etapei finale a Proiectului „Plăteşte ZERO pentru ce ţi se cuvine!”, la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne. Au fost acordate premii echipelor participante şi partenerilor care şi-au adus contribuţia la succesul acestui proiect. Totodată, la Palatul Parlamentului a fost lansată aplicația “Info Corupție”, pentru telefoanele inteligente și tablete la care cetățenii pot sesiza orice faptă de corupție.

“Festivitatea de MAI, la care au participat numeroşi reprezentanţi ai unor instituţii publice şi ONG-uri, s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de elevii unor şcoli de muzică. De asemenea, nu a lipsit nici „prăjitura anticorupţie”, devenită tradiţională pentru marcarea acestei zile, simbol al puterii de a schimba lucrurile într-o manieră pozitivă”, se arată în comunicatul remis de DGA redacţiei.

prajitura anticoruptie 2

Tot cu acest prilej, în foaierul Centrului Cultural a avut loc vernisajul cu tematică anticorupţie conţinând lucrări ale elevilor Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din municipiul Bucureşti.

prajitura anticoruptie

Desfăşurat pe parcursul anului 2013, proiectul a constat în derularea unei campanii naţionale anticorupţie în Bucureşti şi în judeţele Braşov, Covasna, Ialomiţa, Sibiu şi Vrancea, cu participarea a circa 775 elevi şi profesori. Au fost organizate workshop-uri cu tematică anticorupţie, precum şi acţiuni de distribuire a unor materiale promoţionale cetăţenilor şi funcţionarilor din diferite instituţii publice.

dga

Campania a continuat cu Labirintul Anticorupţie, expus în Bucureşti, Braşov, Focşani, Sibiu şi Slobozia, vizitat de circa 1.000 de cetăţeni.

prajitura anticoruptie 3

“Evenimente de marcare a Zilei Internaţionale Anticorupţie au fost organizate de toate structurile judeţene ale DGA. Cetăţenii au fost încurajaţi să ia atitudine în mod activ împotriva corupţiei, considerând că implicarea acestora reprezintă paşi importanţi în formarea şi consolidarea spiritului civic şi respectului pentru statul de drept în România. Prin toate acţiunile sale, Direcţia Generală Anticorupţie încurajează integritatea, cinstea şi răspunderea funcţionarilor publici, dar şi a cetăţenilor, conform principiilor fundamentale ale sistemului juridic”, se mai arată în comunicat.

Corupţia, sesizată de pe telefoanele inteligente şi tablete

Cât priveşte aplicația pentru telefoanele inteligente și tablete, scopul ei este de a surprinde indignarea cetățenilor exact atunci când li se cere mită, când sunt nevoiţi să dea mită, când află despre o faptă de corupție. Radu Nicolae, directorul de programe din cadrul Centrului de Resurse Juridice, a explicat cum se folosește aplicația, arătând că există mai multe categorii care pot fi accesate: raportează prin telefon, scrie o petiție, raportează online, evenimente, test anticorupție și vizitează-ne pe facebook.

Aplicația este disponibilă pe Google play și poate fi descărcată de pe App Store.

Începând de anul trecut, DGA a înfiinţat telefonul gratuit 0800.806.806 pentru sesizarea faptelo9r de corupţie.

DGA stop coruptiei

Printre autoritățile care dispun de numere verzi prin care se pot sesiza faptele de corupție se numără şi Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Integritate, Serviciul Român de Informații, Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.