Plăți de 4,6 miliarde de lei de la buget pentru investiții în S1

bani-lei-buget1Guvernul a efectuat în primul semestru (S1) plăți de peste 4,6 miliarde lei, cu peste 45% mai mult comparativ cu suma plătită în aceeaşi perioadă a anului trecut (3,196 miliarde lei).

În bugetul de stat pe anul acesta au fost alocați pentru investiţii peste 19,5 miliarde lei, cu 2 miliarde în plus faţă de cât s-a cheltuit în tot anul trecut.

Pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, execuţia pe primele 6 luni din 2016 este la 5,695 miliarde lei, puţin mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, respectiv 5,598 miliarde lei.

Premierul Dacian Cioloş susține că “acest Cabinet îşi propune să accelereze proiectele de investiţii în a doua parte a anului”.

La capitolul Transporturi, șeful Executivului se scuză că “la sfârşitul anului 2015, cele mai multe proiecte ale CNADNR şi CFR SA erau blocate din cauze birocratice”. “Actualul Cabinet ‘a simplificat procedurile de obţinere a acestor avize şi, în pofida impedimentelor birocratice, rezultatele arată un plus de 25% grad de realizare la Transporturi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”.

Cât priveşte Dezvoltarea Regională, șeful Executivului arată că gradul de utilizare a fondurilor aferente cheltuielilor de investiţii la MDRAP este de 49,6% din programul anual, respectiv 83,6% din programul aprobat pe S1.

Investițiile străine, cu 15% mai mari

La rândul său, ministrul finanțelor, Anca Dragu, a anunțat că investiţiile străine au însumat în primele 5 luni 1,1 miliarde de euro, cu 15% mai mari față de perioada similară a anului precedent. “A fost cel mai ridicat nivel al investiţiilor străine directe în perioada de după criză. Investiţiile străine directe în economia reală sub formă de participaţii la capital şi profit reinvestit au totalizat 1,7 miliarde euro, comparativ cu numai 0,4 miliarde de euro în primele 5 luni ale anului precedent”, a arătat ministrul finanțelor.

Și investițiile de la buget au fost cu 15% mai mari – de data aceasta în primele 6 luni, faţă de perioada similară din 2015.

“Estimăm menţinerea acestui nivel pentru 2016, continuarea investiţiilor publice astfel încât să le păstrăm un nivel de 5% din PIB, aşa cum a fost prognozat iniţial. Cheltuielile pentru investiţii în decembrie, trebuie să menţionăm că au fost la un nivel record, de 15 miliarde de lei din care peste 7 miliarde au fost pentru susţinerea proiectelor cu finanţare europeană”, a mai spus Dragu astăzi, după ședința Guvernului de rectificare a bugetului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.