PNL va fi amendat pentru ca nu si-a tinut in frau protestatarii

In calitate de organizator al mitingului USL de la Arcul de Triumf, PNL va fi amendat pentru ca nu si-a tinut in frau protestatarii. Este vorba despre incalcarea protocolului incheiat cu Primaria Capitalei privind perimetrul de desfasurare a actiunii de protest. Aurel Moise, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din cadrul Jandarmeriei Romane, a anuntat, vineri, ca sanctiunea contraventionala prevazuta de lege in astfel de cazuri este intre 1.000 si 10.000 de lei, iar “organizatorii raspund pentru intreaga manifestatie a protestatarilor lor”. El a declarat, totodata, ca diferite canale media incearca sa discrediteze actiunile Jandarmeriei si a precizat ca jandarmii ar fi putut interveni in forta pentru deblocarea cailor de circulatie, dar nu au facut-o, evitand astfel escaladarea situatiei.

“Am avut aprobat un protest pentru PNL, cu avizul de la Primarie. Jandarmii au asigurat desfasurarea in bune conditii a manifestatiei. Tin sa precizez ca, daca Primaria acorda unui partid, ONG etc. autorizatiei pentru adunari publice cu blocarea unei piete sau artere de circulatie, noi nu vom face decat sa respectam acest lucru – cu alte cuvinte, acesta este jobul nostru. Insa nu a fost cazul mitingului de la Kiseleff, unde manifestantii nu aveau voie sa blocheze Piata Victoriei si nici bulevardul pan ala Universitate”, a precizat Aurel Moise.

Seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din cadrul Jandarmeriei a amintit ca protestul organizat de PNL s-a desfasurat in bune conditii pana la 18.00, dupa care “tot ce s-a intamplat contravine in mai mica sau mai mare masura legii”.

Astfel, Piata Victoriei a fost blocata de doua ori, lucru care “incalca dreptul celorlalti 2 milioane de locuitori ai Bucurestiului la libera circulatie pe drumurile publice”. Apoi, cei care au participat la protestul de la Kiseleff s-au deplasat pe carosabil pe B-dul Ana Ipatescu si B-dul Magheru, nelasand libera calea de rulare pentru traficul rutier. “Si acest lucru constituie incalcarea prevederilor legale, drept pentru care organizatorii acestui protest vor fi sancionati. Aplicarea unor sanctiuni poate sa duca la respectarea, pe viitor, a prevederilor legii in cazuri similare”, a aratat colonelul Moise.

Mai departe, nu s-au respectat apelurile Jandarmeriei nici in zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura – vizavi de Teatrul National, cand zona a fost blocata pe intreg carosabilul. Daca protestatarii ocupasera pana atunci, in marsul lor, doar un singur sens de mers pe bulevard, de data aceasta Magheru a fost confiscat complet in Piata Universitatii, lucru ce “contravine OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice”.

“Cu toate acestea, Jandarmeria a permis desfasurarea mitingului pe carosabil, chiar daca protestatarilor care au ajuns din Kiseleff li s-au alaturat si alte grupuri, cu care noi avem conflicte de mai mult timp”, a adaugat Moise.

El a insistat ca Jandarmeria ar fi putut interveni in forta pentru degajarea carosabilului, insa din nou nu a facut acest lucru, pentru a nu incita spiritele.

Reamintim ca joi seara, la ora 20.30, dupa sosirea in Piata Universitatii a manifestantilor de la Arcul de Triumf, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Ioan Dascalu, a facut o declaratie publica in care a dezmintit zvonurile vehiculate de unele televiziuni privind o interventie in forta. “Jandarmeria si Politia nu vor interveni in forta in Piata Universitatii, atat timp cat protestele vor fi pasnice”.

Dascalu a precizat ca pana in acel moment fusesera ridicate si duse la sectiile de Politie 5 persoane, 3 avand asupra lor sticle incendiare, iar doua – cutite.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.