Poliţele emise de Carpatica Asig rămân în vigoare iar daunele trec la FGA

carpatica-asigAutoritatea de Supraveghere Financiară anunță că cele 1.310.852 de contracte de asigurare – dintre care 936.089 de poliţe RCA – emise de Carpatica Asig rămân în vigoare până la data expirării.

Numărul dosarelor de daună deschise până la 31 mai este de 26.520.

Conform legislaţiei, protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în limita plafonului de 450.000 de lei pentru un asigurat.

Pe baza calculelor experţilor ASF, FGA va suporta, în urma pronunţării falimentului Carpatica Asig, un impact net de până la 624 milioane de lei.

În baza Deciziei ASF, societatea are obligaţia ca în termen de 30 de zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial să predea Fondului de Garantare a Asiguraţilor evidenţele complete ale dosarelor de daună, în vederea publicării listei potenţialilor creditori în asigurări.

Totodată, mandatul FGA de administrator temporar al Carpatica Asig va fi prelungit în vederea îndeplinirii acestei obligaţii de către societate.

De asemenea, asigurătorul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru notificarea asiguraţilor atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunţa contractele de asigurare cu societatea Carpatica Asig, cât şi cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare aferente, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a acestora.

Consiliul ASF a hotărât în şedinţa de ieri retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig, pe baza unui set de rapoarte care au evidenţiat starea de insolvenţă a acesteia, şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.