Politia si Jandarmeria, de peste 72 de ore in misiuni de salvare

Aproape 2.700 de de politisti au participat la operatiunile de salvare a persoanelor inzapezite si de degajare a drumurilor, in ultimele 3 zile. Astfel, cei de la Politia Rutiera au fost sprijiniti in teren de colegii lor de la Jandarmerie, Politia de Frontiera, Politia Romana, Unitatea Speciala de Aviatie si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Lucratorii MAI au actionat in 237 de puncte de control pentru coordonarea si restrictionarea traficului rutier, pe 68 de sectoare de drumuri nationale, pe 171 de drumuri judetene si pe autostrazile A1 si A2. Un echipaj al Politiei Romane venit sa salveze persoanele blocate pe Autostrada Bucuresti-Pitesti a fost si el imobilizat de viscol, timp de peste 30 de ore. Dupa deblocarea drumului, ofiterii de politie s-au intors la subunitatea din care fac parte fara ca starea lor de sanatate sa fi avut de suferit.

“Din datele centralizate in ultimele 3 zile (25 – 28 ianuarie), au fost evacuate sau salvate 2.776 de persoane, dintre care 1.046 pana in 26 ianuarie, si au fost cazate la centrele de urgenta 1.259 de persoane, din 26 pana in 27 ianuarie, iar pana in 28 ianuarie – peste 150 de persoane”, a declarat, sambata la pranz, Ioan Dascalu, secretar de stat in MAI.

“Ofiterii si agentii Politiei Romane au participat, alaturi de celelalte structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor si alte institutii abilitate ale statului, pentru salvarea a 2.506 persoane, carora li s-au oferit alimente si ceaiuri calde si care au fost transportate in adaposturi organizate de autoritatile publice locale (primarii, biserici, scoli s.a.)”, informeaza si Politia Romana.

Echipe comune Politie – ISCTR

Totodata, au fost constituite echipe comune Politie – Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR), astfel incat conducatorii auto sa fie in permanenta informati cu privire la starea drumurilor si rutele ocolitoare.

Efective al Politie Rutiere, de la Ordine Publica si Interventie Rapida actioneaza si in prezent pe Autostrada Soarelui si pe cele 8 drumuri nationale inchise.

“Conducerea Politiei Romane a participat si va participa 24 de ore din 24 in Centrul Operational de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica organizat la nivelul MAI, pentru gestionarea in timp real a situatiilor generate de conditiile meteo deosebite. Ca urmare, ofiterii si agentii Politiei Romane sunt la dispozitia comunitatii pentru participarea la actiuni de salvare si sprijin pentru cetateni”, se arata in comunicatul Politiei Romane.

Mamici si bebelusi, la spital cu elicopterul

Totodata, e elicoptere ale MAI au intervenit in misiunile de salvare imediat ce viscolul a permis accesul in zone izolate. “Avem 6 aeronave care executa deja misiuni aeriene. De ieri avem 19 misiuni executate, 28 de persoane salvate vineri si alte 3 astazi”, a adaugat Ioan Dascalu.

Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, a precizat ca este vorba despre cazuri urgente de copii mici, nou-nascute cu bebelusi, precum si 14 persoane aduse cu elicopterul pentru dializa, intrucat ambulantele nu au putut ajunge din cauza drumurilor blocate.

De sambata, elicopterele SMURD din cadrul MAI vor interveni insa la cazurile grave asa cum procedeaza in mod uzual, intrucat ambulantele pot ajunge acum la pacienti. “Problema pe care o urmarim acum sunt cazurile de hipotermie si cazurile sociale. Au fost identificate (majoritatea in Bucuresti, n. red.) peste 150 de cazuri de oameni ai strazii, transportati la adaposturi. Ambulantele SMURD patruleaza din drumuri in cursul noptii, in special intre orele 21.00 si 1.00, pentru a aduna persoanele fara adapost, insa unele acestea refuza sa fie preluate si duse la caldura, astfel ca, din pacate, este posibil sa avem victime. Totodata, ambulantele sociale au preluat 62 de cazuri si le-au transferat la adaposturi. Avem si un deces in Dolj, o persoana de 52 ani gasita ieri in camp liber, victima a gerului”, a declarat Raed Arafat.

Cod Galben de ger

Codurile de ninsoare si viscol au fost ridicate, insa ANM a instituit, de sambata pana la 3 februarie, Cod Galben de ger in 37 de judete, inclusiv Bucuresti, a anuntat, Mihai Capra, secretar de stat in MAI.

Sunt deja instalate temperaturi minime intre -25 si -15 grade, iar maximele se situeaza sub 0 grade Celsius, astfel ca va fi necesara interventia la cazurile sociale, in primul rand, cu hrana, haine groase si transport la adaposturi, acolo unde va fi cazul.

Pe de alta parte, din cele aproape 200 de localitati ramase fara energie electrica din cauza viscolului care a rupt stalpii de joasa si medie tensiune au mai ramas aproximativ 30, iar echipele Enel lucreaza la reconectarea lor la curent.

Magda SEVERIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.