Politicienii deplâng condamnarea lui Năstase

Vestea ca Presedintele Consiliului Nationalal PSD, Adrian Nastase, a fost condamnat definitiv la 2 ani inchisoare i-a socat pe cei mai multi dintre politicienii USL, convinsi ca revenirea lor la putere va intoarce lucrurile la situatia de dinainte de 2004. Dincolo de curajul celor 5 judecatoare, care au dat sentinta in unanimitate, semnalul este extrem de dur pentru toti cei ce se simt vizati. Mai pe romaneste, metehnele celor abonati la practicile de coruptie trebuie stopate. Iar cei care se simt cu musca pe caciula, sau au deja dosare, constata acum ca, atat timp cat exista probe, nu mai au nicio scapare.

Crin Antonescu: “Viata politica va fi mai saraca fara Adrian Nastase. Eu, unul, nu voi accepta niciodata ideea ca daca a fost condamnat un fost prim-ministru, un cap politic, justitia este independenta. Simplul fapt ca bifam succesele justitiei in functie de capetele importante condamnate nu mi se pare normal. La noi asta inseamna ca justitia merge bine, in timp ce in Ucraina, in cazul Timosenko, lucrurile stau invers”.

Ecaterina Andronescu: “Este socant!”.

Viorel Hrebenciuc: “Asistam la un sacrificiu ritualic. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, este o victima politica. Deputatul a adaugat ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu va afecta PSD. Decizia ICCJ nu va afecta PSD”.

Ilie Sarbu: “Sunt bulversat total! Este un verdict extrem de dur”.

Marian Vanghelie: “Rezultatul jocului politic murdar, care nu mai are limite”

Lucian Bolcas: ”Aceasta decizie nu ma surprinde, ma cutremura. Este un doctorat in obedienta. Judecatorii au tinut sa se mentina sub orice forma aceasta condamnare. Din anii ’50 nu am mai vazut o sentinta motivata in conditiile recunoasterii unei lipse de probe. Exista doua cai extraordinare de atac: revizuire si contestatie in anulare si un apel la CEDO”.

Toni Grebla, senator PSD, presedintele Comisiei juridice: “Toate comentariile entuziaste care au salutat decizia Curtii tin de propaganda politica si nu au legatura cu realitatea juridica. Pentru mine e un moment trist din viata mea, cand un fost premier al Romaniei este condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pentru niste fapte la care ai nevoie de 900 de martori ca sa stabilesti daca nu stiu ce eveniment – Trofeul Calitatii – a fost sau nu organizat”, a declarat Toni Grebla pentru TVR Info.

Ioan Ghise (PNL): “Pentru persoana lui Adrian Nastase, pe care il cunosc personal de 20 de ani, regret profund decizia. Pentru Romania actuala si viitoare, pentru statul de drept, cred ca este o premiera importanta cu semnificatie fundamentala, in sensul ca un fost premier timp de patru ani, un fost presedinte al Camerei Deputatilor, fost ministru de Externe, la un moment dat posibil presedinte al Romaniei este condamnat. Cred ca este un moment de referinta pentru statul de drept in Romania si, conform principiilor democratiei si statului de drept, este esential sa ne conformam unei sentinte definitive irevocabile a justitiei. Cred ca pe aceste baze se poate fonda un viitor mai bun si cu speranta in democratie si in dezvoltare pentru Romania”.

Gyorgy Frunda (UDMR): “Este regretabil daca decizia in cazul fostului premier Adrian Nastase este una politica. Sa nu se bucure nimeni, este un semn rau. Este posibil sa duca Romania spre iesirea de sub monitorizarea MCV, dar poate declansa un val de vanatoare de vrajitoare, care nu este de dorit. Am nevoie de timp sa vad, pentru ca informatiile sunt contradictorii. Daca este adevarat ce spune Adrian Nastase, ca nu i s-a asigurat dreptul la aparare si este o hotarare politica, atunci este regretabil”

Codrin Stefanescu, secretarul Consiliului National al PSD: “Sunt consternat de decizia din Trofeul Calitatii, la fel ca multi colegi din PSD si USL. In aceste momente se confirma ipoteza ridicata de mai multi juristi din Romania privind existenta dosarelor politice. Adrian Nastase ramane pentru mine cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut Romania si ramane profesorul meu de la care am invatat politica. Si sentimentele fata de domnia sa raman neschimbate, indiferent prin ce trece in aceste momente”.

Mihai Voicu, vicepresedinte PNL: “Regret pe plan personal ca s-a intamplat asa ceva. M-as abtine doar sa trag concluzii. Oricine ar spune ca este un triumf al dreptatii, fara dovezi in acest sens, ca si cei care spun ca este un proces fabricat politic, la fel, eu nu am cum sa am o opinie cu privire la corectitudinea deciziei. Numai judecatorii pot aprecia acest lucru”.

Dan Sova, senator PSD: “Este o decizie care trebuie respectata”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.