Ponta a căzut la pace cu Rompetrol

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri, la Constanţa, că Guvernul a ajuns la un acord cu Rompetrol în privinţa creanţei datorate de companie, care „înseamnă 200 de milioane (n.r. euro) pentru o parte din acţiuni şi renunţarea la litigiu”. Amintim că, în august 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din acțiunile Rompetrol Holding (din cele 80% pe care le deținea), pentru care a primit 2,7 miliarde de dolari.

”Cu Rompetrol avem un litigiu de foarte mulţi ani, în care nimeni din partea română nu a avut curaj să ia decizii. Să negocieze şi să ia o decizie. În ceea ce mă priveşte, cu mandatul pe care mi l-am asumat, acela de a rezolva tot ce nu s-a rezolvat în ultimii 10 sau 20 de ani, am format o echipă de negociere, s-a ajuns la un acord, care înseamnă 200 de milioane pentru o parte din acţiuni şi renunţarea la litigiu. Ştiţi că noi avem procese în instanţă între statul român şi Rompetrol, dar mai important decât cei 200 de milioane este obligaţia celor de la KazMunayGaz de a face un fond de investiţii de 1 miliard în România. Prima investiţie importantă cred că se va face tocmai în actuala rafinărie şi mai departe în terminalul de la Năvodari, de la Midia – 1 miliard, dincolo de 200 de milioane pentru buget. Un miliard care se investeşte în România este un lucru foarte bun şi la fel voi face pentru toate celelalte companii, care vor să investească în România”, a declarat premierul.

Victor Ponta arăta în februarie că dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu Rompetrol,  o decizie a instanţei în privinţa litigiului “ar putea duce la noi repercusiuni”.

“Este un proces pe rol. Oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabilă de autorităţile române. Acum sunt negocieri. Dacă ajungem până luni la o înţelegere, cu atât mai bine. Dacă nu, decide instanţa. În funcţie de decizie, pot apărea şi alte repercusiuni. Sper că putem să ajungem la un acord benefic, atât pentru stat, cât şi pentru Rompetrol”, afirma Ponta la vremea respectivă.

De mai bine de 2 ani existau discuţii de ambele părţi, după ce Rompetrol nu s-a achitat de datoria de a răscumpăra obligaţiunile, scadentă în septembrie 2010.

Grupul Rompetrol este deţinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, după ce fostul proprietar, Dinu Patriciu, a fentat statul vânzând compania exact înainte de a achita creanţele şi dobânzile acumulate la acestea în 10 ani.

Amintim că privatizarea a avut loc pe vremea când Călin Popescu Tăriceanu era ministru al Industriilor în Guvernul Ciorbea, iar în 2003, Guvernul Năstase a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de 7 ani restanţele bugetare ale Rompetrol, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari, la care s-au adăugat dobânzi plătite în perioada 2003-2010 de circa 250 milioane dolari.

În Hotărârea AGA din 30 septembrie 2010 a fost aprobată majorarea capitalului social al companiei cu 1,971 miliarde lei, emiterea de noi acţiuni şi atribuirea acestora, în mod direct către stat, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.

Grupul Rompetrol, înregistrat în Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. În urma conversiei obligaţiunilor, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de acţiuni.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.