Decizie definitivă: Ponta a plagiat

ponta46După câțiva ani în care forul suprem al Ministerului Educației – pe vremea lui Liviu Pop și Ecaterinei Endronescu – l-a apărat, Victor Ponta a primit astăzi, în sfârșit, decizia de plagiat pe lucrarea sa de doctorat “Curtea Penală Internaţională”, susținută în anul 2003 la Facultatea de Drept de la Universitatea din București, sub indrumarea lui Adrian Nastase.

Noul Consiliu Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) i-a cerut astăzi ministrului Educației, Adrian Curaj, să-i retragă titlul de doctor.

Decizia a fost luată de 34 de membri CNATDCU din cei 35 prezenți. Horia Iovu s-a abținut, a anunțat, la finalul şedinţei, academicianului Viorel Barbu, preşedintele acestui for.

Decizia a fost luată în baza articolului 170 din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede că “în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calităţii de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi”.

Victor Ponta are la dispoziţie două săptămâni pentru a contesta decizia.

Reacția lui Ponta

Reacția lui Ponta a venit pe Facebook la numai câteva minute după anunțarea deciziei de plagiat:

“Ok – tehnocrații au rezolvat principala problema a țării – mi-au luat și ei doctoratul (ca Băsescu în 2012)!

Înteleg că acum (dupa aceasta mare victorie) totul va fi bine – de azi incep sa creasca incasarile la buget sa iesim din deficit/ de azi incepem sa primim banii europeni pe care nu i-am luat pana acum/ de azi platim subventiile in agricultura, marim salariile si pensiile / de azi nu mai mor bebelusii in spitale si nici nu se mai dau subiecte grele la examenul da capacitate. Și de azi nu mai suntem “marfă” pe care o vând tehnocrații ca să primească o promovare când se întorc la Bruxelles!

Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocrați l-a făcut doar pentru persoana mea – o ordonanță de urgență doar pentru mine, o Comisie doar pentru mine (când am primit verdictul de neplagiat în 2012 de la același CNACTDU a mai fost o teză de doctorat examinată în același timp – fac pariu că nu aveți “Curaj” să o revedeți și pe aceea). O hotărâre definitivă dată în favoarea mea de ICCJ în 2014 ignorată! Vă mulțumesc din inimă dragi politruci!

Și de azi mă ocup să îmi fac o nouă teză de doctorat cu tema “Fabulosa Guvernare Tehnocrată și mărețele sale realizări pentru poporul român” – that will be fun!”.

Victor Ponta nu a susținut examen pentru a deveni avocat, el fiind primit în Baroul București pe baza doctoratului. Astfel, după retragerea titlului, Ponta nu va mai avea calitatea de avocat.

Pe de altă parte, fostul premier a obținut timp de 12 ani – din 2003 până la finele lui 2015, când nu a mai fost angajat la stat – spor la salariu pentru calitatea sa de “dottore”.

Amintim însă că Parchetul General a dat NUP acum 3 ani pe o plângere penală împotriva lui Ponta. Se întâmpla a doua zi după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.