Ponta: Acciza nu e prinsă în Bugetul de stat, iar dacă Băsescu nu îl promulgă nu mai creştem pensiile şi salariile

Premierul Victor Ponta ameninţă că, dacă preşedintele Traian Băsescu va respinge şi, astfel, va întârzia promulgarea Bugetului pe 2014, va impune ca pensiile să nu mai fie indexate, va bloca majorările de salarii şi va opri începerea unor noi investiţii. El susţine că există şi un risc major ca acordul cu FMI să fie afectat. Afirmaţiile lui Ponta au venit vineri, după ce în urmă cu o zi declarase, referitor la atenţionarea şefului statului că nu va promulga Bugetul dacă se va menţine acciza de 7 eurocenţi şi suplimentarea cu 1,2 miliarde de lei a bugetului Ministerului Dezvoltării (spunând că aceştia sunt bani ce vor merge la primari şi preşedinţii de CJ pentru alegerile de anul viitor), că nu are ce să discute cu Băsescu pe tema bugetului deoarece acesta este ”extrem de incoerent şi nu prea ştie ce vrea, a îmbătrîni şi s-a băbit”.

Vineri, într-o conferinţă de presă, Victor Ponta a revenit asupra subiectului şi a arătat că, în lipsa bugetului, nu vor fi majorate salariile profesorilor debutanţi, nu vor fi acordate burse pentru medici rezidenţi, nu va fi majorat salariul minim brut pe economie şi nici venitul minim garantat, nu vor fi onorate titlurile executorii pentru salarii restante câştigate în instanţă de către bugetari – în special de profesori -, nu va creşte gradul de cofinanţare a proiectelor europene şi nu vor fi începute noi obiective de investiţii, precum autostrada Comarnic-Braşov (pentru care ministrul Dan Şova a lansat licitaţia în primăvară şi a amânat de 3 ori până acum anunţarea câştigătorului).

“Nu putem accesa în lipsa bugetului acel top-up de 10% la fondurile europene, scăderea cofinanţării româneşti de la 15% la 5%, ceea ce înseamnă o pierdere de 1,7 miliarde lei. Funcţionarea instituţiilor statului în lipsa bugetului se va face pe acea regulă de 1 la 12 din bugetul pe 2013, implicit un deficit mai mare”, a avertizat Ponta.

Premierul a insistat că acciza de 7 euro cenţi la benzină nu este introdusă prin proiectul de buget, ci printr-o ordonanţă de urgenţă specială, care nu va fi modificată, pentru a exista resurse financiare necesare statului. El a spus că speră ca anunţul preşedintelui de a bloca bugetul să fie doar unul politic.

Acciza rămâne şi dacă nu “trece” bugetul

Premierul a avertizat că acciza de 7 eurocenţi rămâne şi dacă bugetul nu este promulgat. Întrebat de jurnalişti cum de nu se regăseşte acciza în buget, din moment ce banii se vor duce la investiţii, Victor Ponta a încercat să dea explicaţii care însă nu i-au prea reuşit.

Pe de o parte, premierul spune că proiectul de buget, conform legii, trebuie să aibă numai taxe în vigoare, nu taxe viitoare, iar pe de alta, afirmă că bugetul se bazează pe veniturile din acciza de 7 eurocenţi.

Iată întreg dialogul cu jurnaliştii pe această temă:

Reporter: Luaţi în considerare ideea de a renunţa la acciza aceea de 7 eurocenţi pentru carburant?

Victor Ponta: Păi nu e în Legea bugetului. Eu încercam să vă spun…

Reporter:  Da, ştiu asta că nu e în Legea bugetului…

Victor Ponta: Păi şi cum se poate renunţa la ceva ce nu e în legea respectivă?

Reporter: Daţi ordonanţă de urgenţă şi o scoateţi din modificarea adusă la Codul Fiscal. Aşa cum a fost modificat, poate fi remodificat.

Victor Ponta: Şi din ce plătim hotărârile judecătoreşti? Două miliarde. Ca să nu mai vorbesc…

Reporter: Păi nu era pentru autostrăzi şi infrastructură?

Victor Ponta: Păi nu, nu, dar îi luăm de la infrastructură şi îi punem la hotărâri, atunci.

Reporter: Întrebarea era: luaţi în considerare acest lucru?

Victor Ponta: Nu.

Reporter: Bine. Mulţumesc!

Victor Ponta: Nici nu mai putem să renegociem totul cu FMI-ul şi cu Comisia Europeană.

Reporter: Aţi spus că dacă va întârzia, nu vor intra în vigoare măsurile luate.

Victor Ponta: Aşa e legal.

Reporter: Cât trebuie să întârzie pentru a se întâmpla ce aţi spus?

Victor Ponta: 1 ianuarie. Până la 1 ianuarie trebuie să fie în vigoare, de aceea l-am terminat în luna noiembrie, şi va fi adoptat de Parlament la începutul lunii decembrie, ca să intre în vigoare la 1 ianuarie. Când intră în vigoare bugetul, putem da acele măriri, care nu sunt prevăzute în bugetul vechi.

Reporter: Şi dacă, să zicem, nu intră în vigoare bugetul, acciza pe carburant rămâne?

Victor Ponta: Păi aia nu e prevăzută în buget.

Reporter: Am înţeles. Deci nu sunt corelate..

Victor Ponta: Cred că până şi preşedintele ştie chestia asta. Nu au nicio legătură între ele.

Reporter: Deci vom avea taxă, dar nu vom avea măriri salariale.

Victor Ponta: Ceea ce chiar mi se pare o mare prostie.

Reporter: Nu ar mai avea obiect taxa, adică dacă nu avem buget…

Victor Ponta: Păi, da, dar e în vigoare.

Reporter: Spuneaţi că taxa de 7 eurocenţi nu este inclusă în buget. Pe de altă parte, bugetul se bazează pe veniturile produse de această taxă.

Victor Ponta: Pe toate veniturile. Pe 16% cotă unică, pe toate celelalte lucruri. Da.

Reporter: Deci, practic, taxa aceasta este inclusă, sub formă de venituri, în buget?

Victor Ponta: Nu. Să vă explic. Bugetul, proiectul de buget, conform legii, trebuie să aibă numai taxe în vigoare, nu taxe viitoare. Nu te poţi baza pe venituri viitoare. Tot ceea ce avem: 16%, contribuţii de asigurări sociale, taxe locale, taxe pe construcţiile speciale – absolut tot e deja în vigoare, urmând să intre, sigur, în aplicare, dar ele sunt în vigoare, ordonanţele, urmând să intre la 1 ianuarie, sau fiecare, la date diferite. Deci, ele sunt în vigoare. Legea bugetului se bazează pe nişte venituri care sunt deja adoptate, nu pe venituri ulterioare. Aşa este practica bugetară.

Reporter: Bugetul pe 2014 deci include această taxă /…/ sau nu o include?

Victor Ponta: Veniturile la buget includ şi această taxă, da.

Reporter: Deci, practic, în buget, există această taxă. Spuneaţi că e o lege separată, dar produce efecte asupra bugetului?

Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului: N-aţi înţeles.

Victor Ponta: Nu, nu, a înţeles, dar nu ştiu eu să explic, e clar.

Mirel Palada: Dacă bugetul nu se adoptă, asta nu înseamnă că se renunţă la taxele de până acum, ci doar că nu poţi să distribui veniturile de pe baza acestor taxe, aşa cum consideri de cuviinţă. Sunt două lucruri total diferite.

Victor Ponta: Mulţumesc.

Reporter: Deci, să înţelegem că cei 7 eurocenţi despre care aţi spus clar, la acel moment, că a fost negociată această creştere cu FMI, da? Şi acei bani se duceau în proiecte de infrastructură…

Victor Ponta: Da.

Reporter: Asta aţi stabilit cu FMI.

Victor Ponta: Da.

Reporter:  Şi acum, ne-aţi anunţat că se pot duce şi în alte părţi /…/.

Victor Ponta: Păi nu. Trebuie să-i tai din alte părţi, sau opresc proiectele de infrastructură.

Reporter: Deci, aceşti bani vor fi folosiţi doar pentru infrastructură?

Victor Ponta: Păi, iată, am proiectele mari de infrastructură.

Reporter: Păi, aţi spus, acum câteva minute, că se pot duce şi la titluri executorii…

Victor Ponta: Am încercat să vă spun doar că atunci când tai nişte venituri, trebuie să le tai şi de la cheltuieli, de undeva.

Reporter: Şi le tăiem şi de la infrastructură? Adică acei 7 eurocenţi care… din această taxă, se pot duce oriunde, la anul?

Victor Ponta: Nu. Doamnă, mai spun o dată. Dacă se taie o sursă de venit pentru buget, implicit trebuie să tai şi nişte cheltuieli. Pot fi tăiate cheltuieli nu ştiu de unde pot fi tăiate, o să vedem.

Reporter: Păi, dacă acei bani, acea taxă era pusă fix pentru proiecte de infrastructură /…/

Victor Ponta: Păi atunci, nu mai facem proiecte de infrastructură, da. Dar cred că ar fi o greşeală.

Reporter:  /…/ atunci de ce spuneţi că se poate tăia de acolo şi să se dea în altă parte, dacă banii aceia erau chiar pentru destinaţia aia? Că aşa s-a negociat şi cu FMI, nu?

Victor Ponta: Da.

Mirel Palada: Pentru că nu este încă legea în vigoare, Legea bugetului pe anul următor…

Victor Ponta: Nu, nu, stai, stai, nu, trebuie să avem foarte multă răbdare. Ideea e următoarea. Dacă tai nişte venituri, trebuie să tai şi nişte cheltuieli. Dumneavoastră propuneţi să le tăiem de la măsuri de infrastructură.

Reporter: Nu, n-am propus eu. Spuneaţi dumneavoastră că acei bani se pot duce pe titluri executorii.

Victor Ponta: Bugetul în ansamblu, sigur că pot…

Reporter: Nu, că vorbeaţi de acea taxă. Tocmai asta e, că aţi făcut diferenţa între buget şi acea taxă suplimentară.

Victor Ponta: Bine, cum ziceţi dumneavoastră. Iertaţi-mă că fac lucrul acesta, dar deja mie mi se pare că sunt foarte clar. Dacă nu reuşesc să vă conving pe dumneavoastră…

Mirel Palada: Se referea la propunerea greşită a preşedintelui …

Victor Ponta: Da, haideţi, ziceţi…

Reporter: Aţi anunţat, aţi vorbit cu FMI, cu BM, cu Comisia Europeană, despre situaţia aceasta? I-aţi pus în gardă: domnule, s-ar putea să nu avem buget aprobat pentru 2014?

Victor Ponta: Încă nu. Sper că a fost vorba doar de o declaraţie politicianistă şi că responsabilitatea va prima, în final.

Reporter:  În afară de acele majorări prevăzute pentru 2014, dacă bugetul nu va fi promulgat, restul – administraţie, salarii bugetari şi celelalte instituţii care primesc buget de la stat – vor putea funcţiona de la 1 ianuarie?

Victor Ponta: Cu 1 pe 12 din bugetul pe 2013, dar asta înseamnă un deficit bugetar suplimentar, deficitul de pe 2013

Reporter:  Şi câte luni se poate merge aşa?

Mirel Palada: Până vine legea nouă…

Victor Ponta: Când ne vine noul buget. Da?!”.

Traian Băsescu a avertizat că nu va promulga Bugetul de Stat dacă  dacă Parlamentul – în dezbaterea căruia se află în prezent proiectul aprobat de Guvern – va menţine acciza de 7 eurocenţi şi nu va tăia cei 1,2 miliarde de lei alocaţi suplimentar Ministerului Dezvoltării Regionale.

Preşedintele susţine că ministerul condus de Dragnea vrea aceşti bani pentru primari, ca să-i folosească în campaniile pentru alegerile europarlamentare din primăvară şi cele prezidenţiale din decembrie, deşi aceştia au la dispoziţie 3 miliarde de euro din fonduri europene pentru proiectele invocate la alocarea sumei suplimentare.

Putem merge pe bugetul din 2013 tot anul viitor

Precizăm însă că dacă Bugetul nu va fi aprobat până la 1 ianuarie se va merge pe bugetul din 2013, fără ca indexarea pensiilor cu 3,76%, în funcţie de inflaţie, aşa cum s-a făcut la 1 ianuarie 2013 va fi amânată, dar tot trebuie aplicată, deoarece Guvernul este obligat de lege.

Problema este însă alta: pensiile nesimţite (între 6.000 şi 16.000 lei) ce se acordă în continuare fără a fi impozitate (cele ale magistraţilor, inclusiv condamnaţi, pensionarilor militari şi, mai nou, a celor care au lucrat în MAE, cărora li se va mări pensia deja grasă cu încă 3.850 lei lunar, printr-o ordonanţă de urgenţă adopată recent), deşi reprezintă cam 10% din total, vor înghiţi jumătate din suma totală ce va reprezenta indexarea de aproape 4%. Iar aceasta pentru că 90% din pensii sunt mici, în timp ce 10% sunt între între 3.500 şi 15.000 lei.

Pe de altă parte, creşterea cu 10% a salariilor celor 65.370 de profesori debutanţi şi cu 150 de euro/lună a celor 14.815 medici rezidenţi, la care se adaugă 274.000 de bugetari cărora li se va mări salariul minim cu 50 de lei, în două tranşe, însumează puţin peste 350.000 de bugetari cu creşteri salariale, din totalul de 1,836 milioane de bugetari. Plus că toate aceste creşteri vor fi impozitate, iar Executivul va câştiga şi de aici.

Guvernul mizează anul viitor pe încasarea a aproape 5 miliarde de lei din:

– impunerea noilor impozite (pe construcţiile speciale)

– schimbarea regimului de impunere pentru IMM-uri (impozitul forfetar)

– modificarea modului de calcul al accizelor (în funcţie de inflaţie şi nu de cursul leu/euro)

– noua acciză de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, din impozitarea creşterii salariului minim brut pe economie (cu 100 de lei, în două tranşe de câte 50 de lei)

– din extinderea bazei de calcul a contribuţiilor de sănătate (introducerea CASS pe chirii).

Toate aceste sume vor fi sigure, deoarece sunt imposibil de evitat de către contribuabili.

Război total de alegeri

Durerea cea mare a USL este că anul viitor este unul electoral iar lumea s-a săturat de veşnicul vinovat Băsescu, însă acesta nu mai candidează şi nici nu susţine PDL-ul, care este în moarte clinică.

Dacă vrea să se retragă în glorie, Traian Băsescu va trebui să uziteze de toate manevrele populiste pe care le va avea la îndemână. Este greu de presupus că USL nu va câştiga pe toată linia – şi la europarlamentare, şi la prezidenţiale – aşa că războiul preşedintelui cu Ponta este doar pentru ca el să rămână în istorie drept “Justiţiarul”.

Băsescu va continua să intervină public pe toate problemele ce ţin agenda publică a românilor, iar acum acestea sunt următoarele: acciza de 7 eurocenţi la combustibili (aprobată pri OUG 102/2013 de modificare a Codului fiscal, ce trebuie promulgată de preşedinte), majorarea indemnizaţiilor celor din AGA şi CA ale companiilor de stat (aprobată prin OG 26/2013 ce trebuie promulgată tot de şeful statului, dar pe care a retrimis-o deja Parlamentului, spre revizuire) şi Memorandumul cu Rompetrolul (atacat la CCR de Băsescu şi declarat neconstituţional).

Evident, va insista şi pe condamnarea “puşcăriabililor”, pentru a satisface setea de sânge a celor care l-au ales şi cărora le-a promis să vină “La ţepe, în Piaţa Victoriei!”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.