Ponta: “Ar fi neserios să vorbim în 2013 de creşteri salariale la bugetari şi pensii. Nu le cedăm nici revoluţionarilor”

Premierul Victor Ponta a declarat joi, în conferinţa de la Palatul Victoria în care a prezentat analiza bugetului pe acest an, că “ar fi neserios să vorbim în 2013 de creşteri suplimentare de salarii în zona bugetară şi de pensii”. Totodată, el a anunţat că numărul angajaţilor va fi redus în majoritatea ministerelor, cu 5-10%, până la 31 martie. Premierul a insistat că privilegiile nu vor mai fi acordate – şi aici s-a referit la revoluţionari, fără să amintească însă despre pensiile speciale promise rezerviştilor conduşi de Mircea Dogaru.

“Vreau să spun adevărul: anul 2013 nu permite şi noi creşteri de salarii sau de pensii. Am reparat ceea ce s-a tăiat în 2010, dar ar fi nesustenabil, ar fi neserios din partea noastră să vorbim în 2013 de creşteri suplimentare de salarii în zona bugetară şi de pensii”, a precizat Victor Ponta.

El a atras atenţia că personalul bugetar este alocat pe criterii care nu mai corespund realităţii. Astfel, domenii precum Sănătatea se confruntă cu o deficienţă a angajaţilor, în timp ce în alte sfere sunt prea mulţi. În acest sens, este necesară o reformare a distribuirii personalului bugetar, a subliniat Ponta, arătând că există o inechitate şi în plata salariilor bugetarilor.

“La fel, reforma salarizării – nu s-au aplicat niciodată prevederile în mod concret, ale Legii salarizării unice, în continuare avem funcţionari sau angajaţi prin birouri, care câştigă salariul de la stat de 3 ori, de 4 ori, de 5 ori cât un medic sau cât un profesor sau cât un pompier sau cât un poliţist care aduce servicii importante societăţii. Or, actualul guvern îşi propune – şi are această oportunitate extraordinară – să facă o reformă reală”, a adăugat premierul.

Cât despre reducerile din aparatul central, atât ale funcţiilor de conducere cât şi ale numărului de angajaţi. Prim-ministrul a amintit că există deja, după primele hotărâri de Guvern privind reorganizarea ministerelor, diminuări între 5%- 8%- 10% a numărului de personal.

Eliminarea privilegiilor

“În continuare, în companii de stat şi cu capital majoritar sau integral de stat, autorităţi publice, există privilegii despre care opinia publică ştie foarte puţin şi află foarte rar. Dincolo de salariu, dincolo de venit, dincolo de tot ceea ce acordăm… Şi aici vreau să fac o paranteză, cât de scurtă pot – sunt la fel de convins cum am fost încă de la preluarea mandatului că, acolo unde vorbim de categorii speciale, cum este cea a revoluţionarilor, soluţia nu este să cedezi, deşi ştiu foarte bine cât de multă supărare va crea acest lucru, ci soluţia este de a aplica corect… Suntem la 23 de ani după 1989 şi cred că dacă au fost oameni, şi au fost, care chiar au merite speciale în acele zile, sigur că ţara şi implicit bugetul le poate fi recunoscător. Dacă au fost oameni care au abuzat şi şi-au însuşit privilegii, să continuăm să plătim aceste privilegii reprezintă un act de nedreptate la adresa celorlalţi cetăţeni ai ţării”, a conchis Victor Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.