Ponta: „Cazul Diaconu este închis. În mod sigur va apărea ca o critică în Raportul pe MCV”. Şi pentru Schengen

Premierul Victor Ponta susţine că, din punct de vedere instituţional, opinia sa nu diferă de a preşedintelui Traian Băsescu în privinţa senatorului Mircea Diaconu, a cărui demisie din Senat – decisă prin sentinţă definitivă de Înalta Curte, dar anulată, practic, prin vot, de Senat – constituie un subiect pentru viitorul Raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în justiţie, unde „în mod sigur va apărea ca o critică”. Şi pentru Schengen, întrucât Raportul pe MCV, de la sfârşitul anului, va atârna greu în decizia statelor UE, în martie 2013. Şeful Executivului consideră însă cazul închis, pentru că Senatul nu se va mai întruni în plen, intrând în campanie pentru alegeri. Cu alte cuvinte, acum este prea târziu, precedentul a fost creat, iar toţi incompatibilii se pot ascunde în Parlament, unde ştiu că sentinţele judecătoreşti nu vor fi respectate şi, mai mult, vor putea fi anulate printr-un simplu vot.

După întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu pe tema MCV, a bugetului pe 2013 şi a acordului cu FMI, Ponta a arătat că, din cele 11 puncte avute în vedere în cadrul MCV, „10,5 puncte au fost rezolvate, dar a rămas în discuţie un singur punct, cel referitor la senatorul Mircea Diaconu, căruia i-a găsit imediat o scuză: “Este o personalitate specială”.

“Nici aici nu am avut din punct de vedere instituţional o diferenţă de opinie. Eu am considerat că o hotărâre judecătorească, chiar şi nedreaptă, trebuie aplicată. Strict personal, opinia mea sau a domnului preşedinte poate să difere faţă de omul Diaconu, fiind vorba, totuşi, de o personalitate specială. Domnul Diaconu nu mai candidează oricum şi, după cum ştiţi foarte bine, nu a mai ocupat nicio funcţie publică”, a spus Ponta.

El s-a spălat pe mâini spunând că, în calitate de şef al Guvernului, nu se poate implica în votul Senatului, şi că nici în calitate de lider USL nu a putut influenţa opinia senatorilor în privinţa refuzului revocării din funcţia de senator a lui Mircea Diaconu.

„Votul din Senat nu se află sub competenţa Guvernului”, a invocat el.

“Lucrurile se rezolvă, Diaconu nu mai candidează”

Întrebat dacă nu ar putea schimba această direcţie în calitate de lider al USL, Victor Ponta a negat: „Nu, nu am putut şi, de altfel, Senatul nu se mai întruneşte, din câte ştiu, în şedinţă de plen până la alegeri, iar dl Diaconu nu mai candidează. Deci, într-un fel, lucrurile se rezolvă, însă în mod sigur, probabil că acest element va apărea în cadrul raportului MCV ca o critică”.

Întrebat dacă a discutat cu şeful statului despre posibilitatea amânării raportului pe MCV, după ce ministru Leonard Orban a spus că ar avea semnale de la Bruxelles că Raportul va veni în ianuarie, Ponta a răspuns că decizia nu aparţine României, ci Comisiei Europene.

„Ceea ce este absolut sigur şi este convenit cu preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, este faptul că nu se va face niciun Raport în campanie electorală – pentru a nu fi folosit de o parte sau de alta. Până la urmă, Raportul priveşte România, nu priveşte PDL, USL… Când anume va fi, dacă va fi la sfârşitul anului sau la începutul anului, este o decizie care aparţine doar Comisiei Europene. Nu am semnale nici de amânare, nici de anticipare”, a precizat el.

Tot Curtea Constituţională va decide

Cazul senatorului PNL Mircea Diaconu nu va fi însă închis, chiar dacă Senatul, îninte de a intra în vacanţă de alegeri, a refuzat să pună în aplicare sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind incompatibilitatea actorului.

În 21 noiembrie, Curtea Constituţională va lua în discuţie sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii asupra acestui caz de o gravitate fără precedent. Însă până atunci, evaluarea experţilor europeni aflaţi la Bucureşti în perioada 7 – 9 noiembrie va consemna că în România nu se respectă hotărârile judecătoreşti, şi chiar de către forul legiuitor – Parlamentul.

Raportul pe MCV, de la sfârşitul anului, va atârna greu în decizia statelor UE, în martie 2013, de a primi România în Spaţiul Schengen, atât timp cât cazul Diaconu dovedeşte, practic, că nu avem justiţie.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.