Ponta: Ce ţine de noi pe Schengen am făcut, ce ţine de ei să facă

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că nu mai vrea să fixeze un termen pentru aderarea la Schengen care să nu fie respectat, astfel că l-a mandatat pe ministrul Interne, Radu Stroe, ce va merge la reuniunea JAI din 5-6 decembrie, să le spună tuturor oficialilor europeni că autorităţile de la Bucureşti au îndeplinit tot ce ţine de partea română, iar “ce ţine de dânşii să facă când doresc”. El apoi a dat de înţeles că aşteptăm ca europenii care se opun – Germania, Olanda – “să îşi termine toate alegerile lor naţionale, toate problemele, să intrăm în Schengen”. Mai pe româneşte, opoziţia statelor în cauză ar fi una electorală şi nu bazată pe realităţi.

“Aveţi mandat din partea Guvernului să spuneţi tuturor colegilor noştri europeni că suntem perfect pregătiţi pentru Schengen, că ce ţine de noi s-a făcut şi ce ţine de dânşii să facă când doresc. Nu mai dorim o dată, ca de fiecare dată să ni se spună «nu acum, data viitoare». Când termină toate alegerile lor naţionale, toate problemele, atunci noi suntem pregătiţi şi intrăm în Schengen”, a spus Ponta.

El a adăugat că activitatea Ministerelor de Externe şi a celorlalte ministere este importantă pentru ridicarea tuturor restricţiilor pe piaţa muncii, impuse lucrătorilor români din străinătate, începând cu anul viitor.

Aderarea României la Schengen se află pe agenda reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din UE din 5-6 decembrie, dar reprezentanţii permanenţi ai statelor membre UE, care se reunesc, miercuri, în COREPER II – după ce România a cerut săptămâna trecută mai mult timp, să discute cu ţările membre – vor stabili dacă se va discuta, ca şi la precedentele consilii, doar stadiul implementării Acquis-ului, sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmată de un vot.

Preşedinţia lituaniană, care ne susţine, a anunţat că face tot ce e posibil pentru un răspuns favorabil şi a fost de acord să ofere timp reprezentanţilor României şi Bulgariei pentru convorbiri cu state care se opun aderării, dar nu sunt cunoscute rezultatele acestor discuţii.

Însă în condiţiile în care nu există unanimitate, există puţine şanse ca Preşedinţia lituaniană să propună un vot privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Olanda este ţara care s-a opus în mod constant, iar Germania, care nu are încă un guvern după alegerile din septembrie, este puţin probabil să fie dispusă să dea un vot pozitiv.

Alte ţări care în trecut au avut poziţii oscilante privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen sunt Finlanda şi Franţa. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.