Ponta dă vina pe Băsescu pentru neîncasarea banilor de la Rompetrol: "I-a speriat pe funcţionari şi nu mai vor să semneze"

Victor Ponta recunoaşte că România nu a încasat nici chior de la KazMunaiGaz după ce i-a şters 380 de milioane de dolari din datoria de 580 de milioane, şi admite că nici fondul de investiţii de 1 miliard de dolari nu s-a constituit, dar dă vina pe Băsescu, pentru că i-ar fi speriat pe funcţionari (cu DNA-ul, evident) şi aceştia se tem să semneze hârtiile de finalizare a „procedurii”.

 „Nu s-a finalizat procedura de vânzare şi de realizare a fondului de investiţii de 1 miliard de dolari. Nu a vrut nimeni să semneze nici o hârtie, nici un funcţionar, că au zis că Băsescu le face dosare”, a spus Ponta, într-un interviu la B1 TV.

Ponta pare să fie el însuşi înspăimântat de DNA – evident, ştiind mai bine despre cum a bătut palma cu kazahii. El susţine că nu va fi de acord cu încheierea „procedurii” până ce nu vor exista toate garanţiile că fondul de un investiţii de 1 miliard dolari va fi constituit.

Când Traian Băsescu i-a atras atenţia că diferenţa de aproape 400 de milioane de dolari din datorie sunt bani publici care ar trebui să intre în bugetul statului, iar Memorandumul nu prevede nicio sancţiune în caz că kazahii nu vor respecta promisiunea că vor investi cei 1 miliard de dolari, Victor Ponta i-a replicat: “Astea-s prostii!”.

În 5 decembrie, pe vremea când încă mai era preşedintele ţării, Traian Băsescu a reclamat public că Victor Ponta este responsabil de neîncasarea datoriei de 200 de milioane de dolari de la Rompetrol şi de eşecul constituirii fondului de investiţii de 1 miliard de euro, cum Guvernul convenise cu compania kazahă.

Amintim că Ponta a vrut iniţial ca Memorandumul să fie aprobat prin lege, de Parlament, dar Curtea Constituţională nu l-a lăsat să procedeze ca Năstase cu privatizarea Petrom şi l-a obligat să semneze tranzacţia, ca premier, prin Hotărâre de Guvern.

Astfel, prim-ministrul Ponta a fost nevoit să îşi asume, în 22 ianuarie 2014, întreaga responsabilitate a parafării înţelegerii cu KazMunaiGaz. De atunci însă s-a aşternut tăcerea iar premierul a aşteptat să treacă alegerile prezidenţiale, sperând că va fi ales preşedintele României, exonerat de orice vină şi sub scutul imunităţii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.