Ponta: Dacă nu intrăm acum în Schengen, intrăm la anul

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că este posibil ca şi anul acesta să se amâne intrarea României în Schengen, pe baza unei decizii politice. El a adăugat că nu referendumul este cauza, amintind că nici PDL nu a reuşit aderarea anul trecut, fără să fi avut vreun scrutin de acest fel. Ponta a insistat că ţara noastră este pregătită pentru aderare şi că acesta nu este numai meritul Guvernului USL, iar dacă nu va intra anul acesta, sigur se va întâmpla anul viitor.

“Din punct de vedere tehnic, România era pregătită încă de anul trecut să intre în Schengen. Pe baza unei decizii politice a Olandei, s-a amânat intrarea noastră şi a Bulgariei în Schengen şi e posibil, din păcate, ca anul acesta din nou, pe baza unei decizii politice, să se amâne”, a declarat luni după-amiază Victor Ponta.

De dimineaţă, la reuniunea anuală a Diplomaţiei Române, desfăşurată la Palatul Parlamentului, premierul a spus că aderarea României la Schengen “a devenit o problemă psihologică a ţării noastre”.

Ponta susţine că PDL nu câştigă nimic din faptul că România nu intră în Schengen, aşa cum USL nu a câştigat nimic anul trecut când Guvernul PDL nu a reuşit.

“Anul trecut nu am avut referendum şi nu am intrat în Schengen, deci deciziile politice se pot baza şi pe pretexte”, a conchis el.

Viviane Reding (CE) cu ochii pe România, după “puciul parlamentar”

Nu de aceeaşi părere este Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), care a declarat sâmbătă, într-un interviu în “Le Monde”, că situaţia politică din România este urmărită în continuare foarte atent de CE, după “un fel de puci parlamentar”, astfel că nu ar fi surprinsă dacă integrarea României în Schengen ar fi amânată.

“Menţinem o supraveghere atentă (a situaţiei din România) după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorită Mecanismului de Control şi Verificare (MCV) pe care l-am creat. Sperăm că toţi actorii politici de la Bucureşti vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii”, a declarat Reding în interviu.

Decizia aparţine statelor UE, în unanimitate

Întrebată de reporterul de la “Le Monde” dacă aderarea României la Schengen este de actualitate, vicepreşedintele CE şi comisarul UE al Justiţiei a răspuns:

“Este o decizie care va aparţine statelor membre UE, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere. Spaţiul Schengen nu se referă doar la funcţionarea tehnică a frontierelor, aşa cum evaluează Comisia Europeană. Implică şi o bună funcţionare a justiţiei şi garanţii în acest sens. Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele vor decide să nu integreze imediat România în Schengen”.

Ponta: “Habar n-are!”

Reacţia premierului Ponta a fost extrem de violentă: “Sunt declaraţiile de week-end ale doamnei Reding, care vorbeşte după ureche despre ceea ce nu cunoaşte şi nu are atribuţii ţin doar de un gen de atac politic. (…) Habar n-are în primul rând nici cum funcţionează Justiţia, nici n-are vreun mandat să vorbească în numele cuiva”, a spus premierul duminică seara, la Realitatea Tv.

În opinia lui Victor Ponta, Viviane Reding se opune intrării României în Schengen, spre deosebire de preşedintele PE, Martin Schulz, social-democrat, care a susţinut România.

În plusi, atacurile repetate ale comisarului Vivian Reding la adresa Guvernului pe care el îl conduce sunt singulare în raporturile dintre CE şi ţările membre.

“S-a depăşit orice limită în relaţiile normale dintre o ţara membră UE şi CE. Un comisar nu poate să atace în fiecare zi un guvern al unui stat membru. Nu se întâmplă în niciun caz chestia asta”, a mai spus Ponta.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) urmează să analizeze din nou, în septembrie, aderarea României şi Bulgariei la Spatiul Schengen fără frontiere, după 5 ani de la intrarea lor la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.